Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

Sosem mondanám azt, amit Robert Fico, hogy idén tavasszal Soros György befolyásolta az országban végbemenő eseményeket. Emellett sosem jutna az eszembe, hogy elmenjek hízelegni az orosz Állami Dumába, ahogyan azt Andrej Danko tette – állítja az Aktuality.sk-nak adott interjújában a legerősebb ellenzéki párt, az SaS vezére, Richard Sulík.

 

A migrációs paktumot előnytelen dokumentumnak nevezete. Ön azzal érvel, hogy az ország lakosainak kellene eldönteniük azt, hogy ki éljen ebben az országban. Esetleg a paktumban olvasott valami olyasmit, hogy erről valaki másnak kellene döntenie?

 

 hirdetes_810x300  

Az a paktum nem előnyös Szlovákiára nézve. Szűklátókörűségre vall csak azért aláírni valamit, mert illik, és mert az ENSZ-től származik. Minden egyes szerződésnél azt kell mérlegelni, hogy az Szlovákia számára előnyös-e. Ez a paktum viszont nem az, mert politikailag kötelezne bennünket. (…)

 

(…)

 

Mit jelent számunkra az, hogy nem fogadjuk el a paktumot?

 

Egyáltalán semmit.

 

Ön szerint részt kellene vennie szlovák képviselőnek Marrákesben?

 

Mivel a paktumot akklamációval fogják elfogadni (közös véleménynyilvánítás – szerk. megj.), ezért nem. Senkinek sem kell Marrákesbe utaznia.

 

(…)

 

Hogyan hatottak Önre Robert Fico azon megnyilvánulásai, miszerint a márciusi eseményekre Soros György volt befolyással?

 

Megzavarodott gondolatokként tekintettem rájuk. Éppen olyan érdekes volt, mint amikor azt mondta, hogy minden egyes muszlimot figyelni fog. Ha mindezt egy egyszerű ember mondta volna, akkor vicces lett volna, de hogy ezt egy ország kormányfője mondta, az szégyennek minősült.

 

Én ilyesmit sose mondtam volna. Emellett az se jutott volna az eszembe, hogy az orosz Állami Dumába menjek hízelegni úgy, ahogyan azt Andrej Danko tette.

 

Már régóta azt állítja, hogy Ön euroszkeptikus.

 

Nem vagyok az. Eurorealista vagyok.

 

(…)

 

Nemrégiben bejelentette, hogy többé nem jelölteti magát EP-képviselőnek. Kormányfő szeretne lenni?

 

Teljes gőzzel a parlamenti választásokra szeretnék koncentrálni, mégpedig azzal a céllal, hogy megnyerjem. Ebből természetesen az következik, hogy kormányfő akarok lenni. Úgy érzem, hogy felkészült vagyok erre a szerepre.

 

Van elég ambíciója arra, hogy legyőzze a Smert?

 

Igen, van.

 

Ki az Ön választója?

 

A felmérések szerint az az ember, aki városban lakik, inkább férfi mint nő, középiskolai vagy felsőfokú végzettsége van, emellett dolgozik. A tapasztalatok és az emberekkel való találkozások alapján egész Szlovákiában azt látom, hogy olyan emberekről van szó, akik változást akarnak, akik látják, hogy a kormányban szakemberekre van szükség és nem szélhámosokra, és akik tudják, hogy rendes reformok nélkül mindez nem megy.

 

Szlovákia polgárai már régen nem elégszenek meg a mézes madzagokkal és az ígéretekkel. Elegük van Ficoból és felkészültek egy új államvezetésre.

 

És Nyugat-orientált?

 

Igen.

 

Az utolsó választás során a legnagyobb téma a migráció volt. Ez a következő választás során is így lesz?

 

Ezt még meglátjuk. A mi nagy témánk az, hogy az embereknek elmagyarázzuk, a változás az SaS nélkül nem valósulhat meg. Mi egy egy olyan párt vagyunk, amelyik érett, eltökélt, emberei, programja és bázisa van.

 

Az emberek választhatnak. Vagy kísérletezni akarnak, vagy helyettesíteni akarják a Smert. Mi azt fogjuk az embereknek mondani, hogy képesek vagyunk átvenni a felelősséget Szlovákiáért.

 

Kik a legnagyobb politikai riválisaik?

 

Lényegében az összes ellenzéki párt. Mindegyik valami másban. De mi nagyon jól ismerjük a politikai piacot.

 

El tudna képzelni egy közös koalíciót Kollárral, Matovičcsal és Dankoval?

 

Dankoval biztosan nem, ezt hivatalosan már többször is kijelentettük. (…) Az SNS-t éppen úgy kizártuk, ahogy annak idején a Smert és az ĽSNS-t.

 

(…)

 

A végére egy hagyományos kérdés. A jobboldal vezérének érzi magát?

 

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke vagyok, tehát ez a pozíció valamilyen szinten közel áll hozzám. Ha választást akarsz nyerni, ez nem sokat segít. De igen, a jobboldal vezére vagyok.

 

Aktuality.sk, Richard Sulík: Som lídrom pravice a som pripravený byť premiérom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!