A szülők több szolgáltatás közül is válogathatnak majd a három évnél fiatalabb gyerkőcök gondozását illetően. A Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium olyan törvénymódosítást készít elő, ami elvileg növeli a bölcsődei szolgáltatások minőségét, biztonságát, és segít a szülőknek hamarább visszatérni a munkapiacra.

 

A törvénymódosítás leghamarább a jövő évben léphet hatályba. Branislav Ondruš (Smer-SD) a Munkaügyi Minisztérium államtitkára mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az úgynevezett bölcsődék fogalmát a törvény jelenleg még nem ismeri. Így nem tartoznak sem az oktatásügy sem az egészségügy kereteibe, a törvénymódosítással azonban a Munkaügyi Minisztérium hatáskörébe kerülnének.

 

„Nem az a tervünk, hogy a szülőket erővel kényszerítsük arra, hogy feladják három évesnél fiatalabb gyermekük egész napos felügyeletét, de ha szeretnék, megteremtjük ennek feltételeit”

mondta az államtitkár.

 

 hirdetes_810x300  

Állami beszabályozás

 

A törvényjavaslat három új szolgáltatást biztosítana be a három évesnél fiatalabb gyermekek esetében: bizonyos segítséget kínálnának fel a felügyeletnél, támogatnák a családi élet és munkavállalás összehangolását, illetve lehetőség lenne a teljes bölcsődei szolgáltatások igénybevételére.

 

A családi élet és a munkavállalás összehangolása megvalósítható lenne a szülők háztartásában, vagy a szolgáltató (bölcsőde) háztartásában, esetleg annál a munkáltatónál, aki céges bölcsődét tart fenn.

 

Ondruš elmondta, ma egy bölcsőde vagy gyermekmegőrző működtetéséhez elegendő a vállalkozói engedély, nem kell hozzá semmilyen minőségi feltételt teljesíteni. 2017 januárjától azonban, ha a módosítást elfogadja a parlament, az ilyen tevékenységet folytató vállalkozóknak regisztrálniuk kell majd magukat a megyénél, és meg kell ütniük a hatóságok által előírt mércét. Ellenkező esetben pénzbírság is kiszabható lesz rájuk.

 

web-6_anjelskazahrada_sk
Egy magánbölcsőde játszószobája. Forrás: Anjelskazahrada.sk

 

Új bölcsődék 28 millióból

 

A Munkaügyi Minisztérium szerint az említett szolgáltatásokat vagy saját forrásokból valósulnak majd meg, vagy az önkormányzatok bizonyos szintű hozzájárulásával. Egy lehetséges megoldás lenne még a szülők hozzájárulása, akik erre a célra kihasználhatják a gyermekgondozási támogatást (príspevok na starostlivosť o dieťa) is, aminek jelenlegi nagysága 280 euró havonta.

 

Az állam növelné a bölcsődék kapacitását is, erre a célra 2020-ig 28 millió eurót szán európai forrásokból. 90 gyermekgondozási intézmény felújítását vagy megnyitását támogatná az összegből, ebből 8 Pozsonyban lenne. Összesen 1800 férőhellyel nőne a bölcsődék kapacitása.

 

I49s.firmy_prispevok_na_detske_kutiky_nevyuzivajutvnoviny_sk
A cégek tavaly kevésbé használták ki a munkahelyi bölcsődékre felvehető támogatást. A projekt 2015 októberében zárult le. Szlovákiában több mint 3600 olyan vállalat van, ahol 50-nél is többen dolgoznak, és az adminsztratív részlegekben többnyire hölgyeket foglalkoztatnak, vagyis a munkahelyi bölcsődéknek lenne létjogosultsága.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!