Érdekes, de gazdaságilag teljesen megalapozott ötlettel állt elő Pozsony megye megyeelnöke, Pavol Frešo Tallin és más európai városok példáját követve a megye területén élő lakosoknak teljesen ingyenessé tenné a tömegközlekedést. 

 

A Hospodárske Noviny szerdai kiadásában megjelent írása szerint az elképzelés a városon belüli és kívüli közlekedést is érintené, de csak azok lennének jogosultak a kedvezményre, akik állandó lakhellyel rendelkeznek a megyében.

 

Fontos a bejelentett állandó lakhely 

 

 hirdetes_300x300  

Frešo úgy látja, hogy a Pozsonyi, Szenci, Malackai és Bazini járásokban körülbelül 630 ezer ember lakik állandó lakhellyel, valójában azonban mindig 200 ezerrel többen vannak. Ők azok a megyében élők, akiknek Szlovákia más részein van bejelentett lakhelyük, ezért az önkormányzatok legnagyobb bevételi forrását adó adóhányadot is ott gyarapítják. Ebből finanszírozzák az útfelújításokat, a közvilágítást, a városi közlekedést.

 

Frešo ezért arra biztatja az embereket, hogy Pozsony megye területén jelentsék be állandó lakhelyüket, így ingyenesen használhatják majd a városi és megyei tömegközlekedést. Ebből adódóan a helyi lakosok pénzt spórolhatnak, a megye pedig magasabb adóbevételekre tehet szert.

 

Jelenleg 12 millióba kerül 

 

A megyefőnök szerint az ingyenes közlekedésnek előnyei is lennének. A bevezetéséhez nem kellene megváltoztatni a törvényeket vagy adó emelni, de az önkormányzat struktúráját sem befolyásolná. A megyei tömegközlekedés üzemeltetése jelenleg 12 millió euróba kerül.

 

kép: webnoviny.sk

 

„A támogatás és a közlekedési bevételek aránya 60:40, nyolc millió euróról beszélünk.” – jegyezte meg hozzátéve, hogy ezután a lépés után 55 ezerrel növekedne a megye lakosainak száma, az adóbevételek pedig 7,5 százalékkal emelkednének. „Ez körülbelül 6,3 millió évente” – mondta Frešo hozzátéve, hogy az ingyenes tömegközlekedésnek köszönhetően milliókat nyerhetne Pozsony és a környező települések.

 

 

Webnoviny.sk / Körkép.sk
kép: Youtube

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!