A Sátor-klán 1999-től 2010-ig tevékenykedett főként Dunaszerdahelyen és környékén.

 

Nagy Zsolt, alias „Csonti“ kihallgatásával folytatódott a csallóközi maffiabanda büntetőpere a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS). Csonti annak a Sátor-maffiaklánnak volta a tagja, amelyik 1999-től 2010-ig főleg Dunaszerdahelyen, valamint a Galántai és a Komáromi járásban tevékenykedett.

 

A meghallgatás a besztercebányai börtön tárgyalótermében folytatódott azután, miután a négy gyilkossággal vádolt Nagy Zsolt (Csonti) kedden beismerő vallomást tett. Sátor Lajos jobbkeze szerdán sem bizonyult szófukarnak, hiszen részletes vallomást tett a Sátor-bűnbanda működéséről, valamint a súlyos, klánhoz köthető bűntettekről. Csonti főként magyarul beszélt, mondandóját szlovák nyelvre tolmácsolták.

 

 hirdetes_810x300  

Sátortól mindenki félt

 

Csonti elmondása szerint a klán feje az a megboldogult Sátor Lajos volt, akinek senki sem mert nemet mondani, és akivel senki sem mert ujjat húzni. Az egykori jobbkeze nem emlékszik olyan esetre, amikor valaki visszautasította volna Sátor utasítását csak azért, mert féltette volna az életét.

 

A banda további nagy tekintélyű tagjai közé tartozott a meggyilkolt Reisz Andor és K. Krisztián, aki most szintén a vádlottak padján ül. Nagy Zsolt „Csonti“ beismerte, hogy ő volt Sátor Lajos jobbkeze, védője, de sofőrként is tevékenykedett, ugyanis tőle jutottak el a főnök utasításai a banda többi tagjához.

 

Csonti vallomásában mindenkit felsorolt, aki a Sátor-klánhoz tartozott és együttműködött velük. A vádlott a pénzosztással kapcsolatos bűntetteik mellett azt is beismerte, hogy ki és hogyan osztotta a pénzt.

 

 „A közös kassza 2004-től 2007-ig működött. Arra, hogy a kassza pontosan mikortól volt nálam, nem emlékszem. Nekem Sátor adta a kezembe a pénzt a gazdasági bűncselekményekből, ő pedig a többi tagnak osztotta tovább a pénzt. Tíz vagy húsz százalék a közös kasszába ment, hogy ha valami probléma lenne, akkor jusson a rendőröknek és az ügyvédeknek”

 

– vallott Csonti.

 

Nagy Zsolt „Csonti” (Fotó: TASR)

 

A klánnak egy rendőr is segített

 

Csonti részletesen beszámolt arról is, hogyan a Sátor-klán miként működött együtt a rendőrség egyik magas beosztású tagjával, Boris D.-vel is, aki információkkal segítette a bűnbandát. Boris D. betegség miatt nem jelent meg a tárgyaláson.

 

Csonti elmondása szerint ő maga volt az, aki Reiszt Boris D. nagyszombati lakásába hordta, de olyan esetre is volt példa, amikor Boris D.-nek Selmecbányára bútorokat szállítottak, a szülőknek pedig malacokat.

 

Csonti szerint Boris D. információkkal látta el Sátor Lajost azokról az eltitkolt tanúkról, akiket a tízszeres gyilkossággal, a konkurens Pápay-klán lemészárlásával kapcsolatban hoztak összefüggésbe. Ezekért az információkért a rendőr havi apanázst kapott.

 

A 1999-es Fontánabéli gyilkosság megrendelője éppen a klán feje, Sátor Lajos volt, amit a bűnbanda tagjai egymás között nagyon jól tudtak.

 

A vádlott szerint Boris D. volt az, aki a házkutatásokról is mindig előre informálta Sátor Lajost. Amikor Sátor szökésben volt és Szlovákia-szerte bujdosott, akkor a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) hamis irataival, személyi igazolványával, útlevelével és jogsijával rendelkezett, ezért nem félt attól, hogy a rendőrség elkapja.

 

Brutális gyilkosság

 

A Sátor-klán legbrutálisabb gyilkossága közé a saját bandatagjuk, Reisz Andor meggyilkolása tartozik. Reisz Andort 2006-ban lelőtték, a testét szétdarabolták, egyes testrészeit ledarálták, majd bedobták a folyóba. „Láttam, ahogy szét lett darabolva, majd le lett darálva“ – vallotta Csonti.

 

Sátort utoljára 2010 decemberében látta. Amikor a megegyezettek alapján nem telefonált, és nem is jött el a leegyezett találkozóra, Csontinak világos volt, hogy valami történt vele. Nagy Zsolt szerint Sátor Lajos haláláért a vádlottak padján ülő K. Krisztán a felelős H. Lehellel együtt. Sátor Lajos maffiavezér maradványait a mai napig nem találták meg.

 

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében tegnap kezdődött el az egykori csallóközi maffiabanda büntetőpere. A vádlottak padján már nincs ott Csörgő Judit, Csonti egykori élettársa, a Most-Híd bősi alapszervezetének volt elnöke és a párt dunaszerdahelyi járási elnökségének egykori tagja, aki április végén elhunyt.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.