A városok és a falvak polgármestereinek tudatosítaniuk kellene, hogy az iskolaügy csak félig van az állam és a kormány kezében, a kiadások másik része az önkormányzatok költségvetését illeti – jelentette ki hétfőn Peter Pellegrini kormányfő a tótgurabi (Slovenský Grob) alapiskola és óvoda tanévnyitóján.

 

A kormányfő szerint Tótgurab azok közé a fővároshoz közeli falvak közé tartozik, ahol a lakosság és a gyerekek száma egyre nagyobb mértékben nő.

 

„Ebben a községben egy olyan polgármester van, aki képes reagálni erre a változásra, és egyúttal azt is tudatosítja, hogy a falunak az infrastruktúra mellett az iskolaügybe is be kell fektetnie. A helyi önkormányzat cselekvőképességének köszönhetően sikerült kibővíteni az alapiskola épületét, és további új osztályokat nyitni, hiszen ellenkező esetben az iskola nem tudott volna ennyi gyereket elhelyezni”

 

– mondta Pellegrini.

 hirdetes_810x300  

 

A miniszterelnök elmondása szerint a polgármestereknek nemcsak arra kellene figyelniük, hogy az alapiskolákban elegendő helyet tudjanak biztosítani, hanem arra is, hogy az óvodákban elegendő hely legyen a kicsik számára.

 

Fontos, hogy a gyerekek még azelőtt, hogy iskolába mennének, legalább egy vagy két évig óvodába járjanak, és jobban felkészüljenek az iskolai életre” – tette hozzá a kormányfő.

 

A kormány szándékában áll a városok és a falvak anyagi támogatása is annak érdekében, hogy elegendő férőhelyet tudjanak biztosítani az óvodákban ahhoz, hogy minden szülő be tudja íratni a gyermekét az óvodába, legalább az utolsó évben.

 

Emelkedni fog a tanári fizetés

 

Pellegrini megjegyezte, hogy a Smer az óvodások és az alapiskolások ingyen ebédjéről is tárgyalásokat folytat. „Arról tárgyalunk, hogy az ingyenes ebéd 2019. január 1-től, vagy a 2019/2020-as tanévtől valósuljon-e meg” – mondta a kormányfő.

 

Pellegrini a tanévnyitón arról is beszámolt, hogy a közeljövőben kerül bemutatásra a pedagógusok kezdő fizetésének emelésére szóló javaslat.

 

„Azoknak a tapasztalt pedagógusoknak a fizetése, akik már 20–30 éve vannak az oktatásügyben, relatíve jó szinten van. Mindemellett azonban az is megmutatkozott, hogy a kezdő fizetés olyan alacsony, hogy például Pozsonyban az ügyes embereket nem tudja megszólítani arra, hogy a tanári pályát válasszák”

 

– tette hozzá a miniszterelnök, majd azt is megjegyezte, hogy a pedagógiai alkalmazottak fizetését fokozatosan fogják emelni. A tanári fizetések 2019. január 1-től 10%-kal, majd 2020. január 1-től ismét 10%-kal fognak emelkedni.

 

Teraz.sk/Teraz.sk

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!