A Denník N szerda este közölte, hogy információi szerint Andruskó Zoltán, aki a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság egyik vádlottja, Marián Kočnert nevezte meg, mint a gyilkosság megrendelőjét.

 

Az állítást sem a rendőrség, sem az ügyészség nem erősítette meg csütörtök délelőtt az éppen zajló nyomozásra hivatkozva, azonban Andruskó védője, Lívia Kňazíková a Markízának elmondta, hogy Andruskó együttműködik a nyomozóhatóságokkal, és valóban a gyilkosság megrendelőjeként nevezte meg Kočnert.

 

Arról, hogy Andruskó és Alena Zsuzsová, akit jelenleg a kettősgyilkosság megrendelőjeként tartanak számon, milyen kapcsolatban voltak, nem tudott választ adni.

 

 hirdetes_810x300  

Az ügyvédnő azt nyilatkozta, hogy nem tudja, miért tartozott pénzzel Andruskó Zsuzsovának.

 

Vallott a Kuciak-gyilkosság egyik gyanusítottja: Kočner volt a megrendelő

 

Zsuzsová elkerülheti az életfogytiglani büntetést, ha…

 

A Sme szlovák napilap szakértő véleményt közölt arról, hogy milyen esetben kerülhetné el Alena Zsuzsová az életfogytigalni börtönbüntetést. Mivel Zsuzsovát jelenleg a gyilkosság megrendelőjeként tartják számon, nem lehet átminősíteni „együttműködő vádlottra”. Ennek ellenére, ha hajlandó lenne együttműködni a nyomozóhatóságokkal, rendelkezésére áll néhány lehetőség, hogy javítson jelenlegi helyzetén.

 

Alapesetben, ha az elkövető úgy dönt, hogy együttműködik a rendőrséggel, akkor „együttműködő vádlott” státuszt kap, így az ügyész beleegyezésével leállítható az ellene elindított bűnvádi eljárás.

 

Az ügyész megállapíthat számára egy próbaidőt, amely 2-10 év lehet. Ez alatt az idő alatt a rendőrség figyeli, hogy a vádlott hogyan működik együtt, nem követ-e el bűncselekményt.

 

Adóssághegyek és drága vagyontárgyak – Kik intézték Kuciakék meggyilkolását?

 

Ezzel a lehetőséggel nem élhet az, aki a gyilkosságot szervezte, megrendelte vagy a gyilkost ösztönözte a tett elkövetésére. Ebből következik, hogy Zsuzsová sem használhatja ki ezt a kártyát.

 

Abban esetben azonban, ha a rendőrség átminősítené Zsuzsová szerepét Ján Kuciak meggyilkolásának előkészítésében, úgy – együttműködés esetén – több lehetőséget is kapna büntetése mértékének csökkentésére.

 

Ondrej Laciak, a Komenský Egyetem Jogi Karának professzora szerint

 

„Ha például a rendőrség találna más főmegrendelőt a gyilkosságra, és ez a hölgy vádlott csak mint például „segéd” lenne vezetve, a rendőrség kihasználhatja esetében az együttműködő vádlott intézményét”

 

Előre megfontolt emberölés esetében 25 évtől életfogytiglanig a büntetés. Ha azonban Zsuzsová együttműködne a rendőrséggel, és jelentősen hozzájárulna a gyilkosság körülményeinek tisztázáshoz, büntetését akár a legkisebb kiszabható büntetés (25 év) határa alá is csökkenthetnék.

 

Hedvigtől Kuciakig – Kvasnica: Kočnert a kormány emelte azzá, ami: egy emberré, akitől félnek

 

tvnoviny.sk, sme.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!