A legjobb szlovákiai kórházakat rangsoroló INEKO-listán az állami egyetemi kórházak kategóriájában először nyerte el az év kórháza kitüntetést a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet. Az általános kórházak közül pedig az ólublói kórház végzett az élen – tájékoztatott Dušan Zachar, az INEKO elemzője hétfőn.

 

Az állami egyetemi kórházak közül a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház lett az ezüstérmes, míg a dobogó harmadik fokára a tavalyi év győztese, a Rózsahegyi Központi Katonakórház került fel.

 

Átlagon felüli értékelés

 

 hirdetes_400x285  

A besztercebányai kórház mind az öt értékelhető területen (a páciensek elégedettsége, az egészségügyi ellátás minősége, a páciensek diagnózisainak igényessége, gazdálkodás és transzparensség) átlagon felüli értékelést kapott. A közép-szlovákiai kórház a transzparensségével, azaz a nyilvánosság felé történő nyitottságával emelkedik ki a többi közül. Mindemellett pedig viszonylag elégedett páciensekkel rendelkezik.

 

Az INEKO (Gazdasági és Szociális Reformok Intézet) idén azt is szemügyre vette, hogy orvosi-gazdasági igényesség szempontjából a kórházak mennyire bonyolult diagnózisokkal foglalkoznak. Ebben az összehasonlításban a Roosevelt kórháztól már csak a Turócszentmártoni Egyetemi Kórháznak vannak komplikáltabb páciensei.

 

 „A legrosszabb mutatókat a páciensek ismételt kórházi ápolása (30 napon belül a kórházból történő hazaengedésük után) terén érte el. Ezzel ellentétben nagyon alacsony számokkal rendelkezik a műtétek utáni elhalálozás terén, valamint kevésszer bírságolta meg az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal is”

 

– jelentette az INEKO.

 

A Turócszentmártoni Egyetemi Kórház dicsekedhet a legelégedettebb páciensekkel. A kórház négy év alatt egyszer sem kapott pénzbírságot az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivataltól. Sőt, a többi kórházzal összehasonlítva ebben a kórházban jut a leggyorsabban a gyorsmentőből az orvoshoz a páciens – kb. 13 perc alatt.

 

A Rózsahegyi Központi Katonakórház erős oldalai közé szintén a páciensek elégedettsége tartozik. Emellett remek eredményekkel rendelkezik a minőségi egészségügyi szolgáltatás terén is, amihez az is hozzájárul, hogy kevés a komplikált diagnózissal rendelkező páciensük.

 

 

A legnagyobb szlovákiai kórház a ranglista végén kullog

 

A ranglista ellenkező végén idén a legnagyobb állami kórházak végeztek. Az utolsó előtti helyen kullog a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB), amelyik nem csak hatalmas tartozásokkal küzd, de még a páciensek is ezzel a kórházzal elégedettek a legkevésbé. A diagnózisok igényességével kapcsolatban is érdekes dolog derült ki: annak ellenére, hogy Szlovákia legnagyobb kórháza a Pozsonyi Egyetemi Kórház, mégsem rendelkezik súlyos diagnózissal küszködő páciensekkel.

 

A legrosszabb eredménnyel idén a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) végzett. Ez az a kórház, amire az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalban a legtöbb páciens panaszkodik, emellett pedig problémái vannak a gazdálkodással és a transzparensséggel is. A másik oldalon viszont nehéz diagnózissal rendelkező pácienseket kell kezelnie.

 

Az ólublói kórház ismét az élen

 

Az INEKO másik ranglistája az általános kórházakat rangsorolja, melyek közé a kisebb, regionális egészségügyi intézmények tartoznak. Ebben a kategóriában már évek óta az ólublói kórház bitorolja az első helyet. A legjobb általános kórháznak járó kitüntetést idén már negyedszer nyert el. A második helyezést a Kassa-Šaca Magánkórház, míg a harmadik helyet Poprádi Állami Kórház szerezte meg, így a tavalyihoz hasonlóan a ranglista első három helyezettjének ismét sikerült megtartania a pozícióját.

 

A ranglista másik végén a nagyrőcei kórház, valamint a Bajmóci Székhelyű Kórház és Rendelőintézet–Privigye kullog. Míg az előbbi kórháznak nemcsak gazdasági problémái vannak, hanem az elhalálozási aránya is magas, addig az utóbbi a rossz gazdálkodása és egészségügyi ellátása miatt nem képes feljebb tornázni magát a ranglista utolsó helyéről.

 

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!