Mikor Alena Zsuzsová megtudta, hogy nem csak Ján Kuciakot ölte meg a bérgyilkos, hanem menyasszonyát is, dühös volt. Legalábbis ez derül ki a napvilágrakerült bírósági anyagból.

 

Szabó Tamás és Miroslav Marček, tehát a feltételezett bérgyilkos és annak segítője a nagy sajtóvisszhang miatt több pénzt kértek utólag, mint amennyit ígértek nekik. A plusz pénzt meg is kapták, bár az még nem ismert, hogy mekkora összegről is lehet szó.

 

A gyilkosságért eredetileg 50 ezer eurót és egy 20 ezer eurós tartozás elengedését ajánlották fel. Mindez abból a bírósági határozatból derül ki, amely alapján a négy vádlott letartóztatásáról döntöttek.

 

 hirdetes_300x300  

A most nyilvánosságra került leiratban a vádlottak nevét és egyéb adatait anonimizálták, azonban így is kikövetkeztethető az egyes személyek feladata, mozgása, cselekvése.

 

Az Aktuality.sk az Infotörvény alapján jutott hozzá, a Pravda napilap és több más szlovák oldal pedig közzé is tette. A teljes leirat itt olvasható, azonban az alábbiakban igyekeztünk röviden leírni az abban foglaltakat.

 

Felderítették a terepet

 

A határozatban leírtakból kiderül, hogy a bérgyilkos és segítője többször is ellátogattak Nagymácsédra, ahol feltérképezték a környéket. Mindig más autóval és más-más napszakban mentek. A gyilkosság idején egy-egy „szolgálati” telefont használtak, egymással nem beszéltek, csak megcsöngették a másikat, hogy minél kevesebb nyomot hagyjanak.

 

A gyilkosság napján, tehát február 21-én, egy Citroen Berlingoval mentek el Nagymácsédra, ahova 18:28 körül érkeztek meg. Útközben az egyik vádlott kikapcsolta saját telefonját, majd mind a ketten bekapcsolták a „szolgálati” mobiljukat.

 

Gond nélkül sétált be Kuciakékhoz

 

A gyilkosság elkövetőjeként számon tartott Szabó Tamás egy 9 mm-es, hangtompítós kézifegyverrel közelítette meg Kuciakék házát 18:31-kor. A ház környékén várt 20:21-ig, mikor besétált Kuciakékhoz a bejárati ajtón.

 

Rögtön ezután a konyhában fejbelőtte Martinát, majd két mellkaslövéssel megölte Jánt is. A gyilkosságok után gyalogosan elment a helyi játszótérre, ahonnan megcsöngette társát, aki 20:25-kor fel is vette őt és elhajtottak a faluból.

 

Ezután mind a ketten kikapcsolták a „szolgálati” telefonjukat, és 22 óra körül felkeresték a megrendelőt, hogy jelezzék, elvégezték a feladatot. Zsuzsová másnap adta oda Andruskónak az 50 ezer eurót, amiből tízezret megtartott, 20-20 ezret pedig odaadott Szabónak és Marčeknak.

 

Több pénzt kértek

 

Miután Zsuzsová megtudta Andruskótól, hogy nem csak Kuciakot ölték meg, hanem menyasszonyát is, a komáromi nő mérges lett. Ettől függetlenül a pénzt kifizette, borítékban, 500 eurós bankjegyekben adta át.

 

Mikor Szabóék megtudták, hogy ki is volt Ján Kuciak (miután sajtónyilvánosságot kapott a kettősgyilkosság – a szerk. megj.), több pénzt kértek Andruskótól.

 

Elismerte, hogy kapcsolatban áll Kočnerrel

 

A bírósági dokumentumból kiderül, hogy Zsuzsová beismerte kapcsolatát Marian Kočnerrel. A kihallgatáson elmondta, hogy Andruskó vádjait abszurdnak tartja. Állítása szerint 13 éve ismerik egymást Andruskóval, jóban voltak, és azon a pénzen kívül, amivel a férfi tartozik neki, soha nem adott neki más összeget.

 

Zsuzsová vallomásában azt mondta, hogy 15 éves lányáról és 75 éves édesanyjáról gondoskodik, van rendszeres bevétele. Havonta 2000 eurót kapott egy a leiratban megnevezett embertől (mivel a neveket nem tüntetik fel, így csak találgatni lehetne, hogy pontosan kiről van szó – a szerk. megj.), aki jelenleg havi 1400 eurót fizet neki. Zsuzsová ártatlannak vallotta magát. Elismerte, hogy ismeri Marian Kočnert, aki lányának a keresztapja.

 

Habár Zsuzsová azt vallotta, hogy nincs saját vagyona, és hogy munkanélküli, a házkutatás során 23 ezer euró készpénzt találtak nála 200 eurós bankjegyekben. Ezen felül volt a háznál egy Mercedes, amely az édesanyja nevén van, és egy másik, ami egy céghez tartozik.

 

Kuciakot megfigyelték

 

2017 végén, vagy 2018 elején Zsuzsová megszólította Andruskót azzal, hogy meg akarja rendelni Ján Kuciak meggyilkolását. Miután Andruskó beszervezte Szabóékat, találkozott Zsuzsovával és egy Škoda Superb-ben ülve, ahol Zsuzsová egy laptopon megmutatott neki egy videót, amin Kuciak mozgása volt látható, majd adatokat mutatott neki Kuciakról és a házáról. Ezeket az adatokat Andruskó lefotózta a mobiljával, majd átadta Szabóéknak.

 

Újabb gyilkosságra készülhettek

 

A házkutatás során Szabónál találtak illegálisan tartott, módosított fegyvereket, lőszereket, hangtompítókat, ami arra enged következtetni, hogy további bűncselekmény(ek) elkövetésére készülhetett.

 

A bírósági leirat szerint Szabó és Marček is ártatlannak vallotta magát. A dokumentumból az is kiderül, hogy úgy gondolják, nem Zsuzsová volt a fő megrendelő, utalnak viszont Kočnerre, akit váltóhamisítás miatt tartóztattak le.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!