Csak néhány nap telt el azóta, hogy Robert Fico pártelnök arról beszélt egy sajtótájékoztató után, hogy „át kell gondolni az RTVS dolgát”, máris felröppent a hír, hogy a közrádióban korlátozni akarják az ellenzéki törvényjavaslatokról szóló beszámolókat.

 

Miután Fico sorozatosan megtagadta a válaszadást azzal kapcsolatban, hogy nem zavarja-e, hogy több mint másfél évig volt Marián Kočner szomszédja, végül odavetette a kömédia riportereinek, hogy „át kell gondolni az RTVS dolgát”.

 

Az Omediach.com beszámolója szerint Petra Stano Maťašová, a közrádió hírszerkesztő-főnöke kidolgozott egy dokumentumot kollégái számára, melyben többek között arról is szó esik, hogy a híradásokban nem számolhatnak be az ellenzéki törvényjavaslatokról, amíg azok nem mennek át második olvasatban a parlamentben.

 

  hirdetes_300x300   

Az ellenzék törvényjavaslatairól a fentieknek megfelelően végül csak a koalíció vagy az ügyben érdekelt minisztérium állásfoglalásával együtt lehet beszámolni.

 

A dokumentumban az ellenzéki javaslatokat „gyakran” szakmailag hiányosnak rendszertelennek nevezi, „amelyek inkább felkeltik az érdeklődést, mint hogy megoldanák a problémát”.

 

Maťašová ugyancsak megtiltotta a szerkesztőknek, hogy a rövidhírekben „más internetes portálokon vagy más médiánál megjelenő információkról” számoljanak be, forrásként csak az RTVS saját anyagait, a TASR, a SITA és a ČTK által közölteket használhatják.

 

Ha mindez nem lenne elég, Maťašová ugyancsak nem engedélyezi az előkészületben lévő rendezvényekről szóló beharangozókat sem, „főleg, ha tüntetésekről, gyülekezésekről és hasonlókról” van szó.

 

Beblavý: Brutális cenzúra

 

Miroslav Beblavý ellenzéki politikus szerint

 

„ha nem volna nyilvános nyomás, nem lennének törvények sem. Az ön világában nem létezne a minimális nyugdíj (Richter azután adott be rá javaslatot, hogy én beadtam a parlamentbe), nem tüntetnék fel a béreket az állásajánlatokban (ugyanaz), és olcsóbb jelzáloghitelek sem”

 

figyelmeztette Beblavý Maťašovskát a közösségi hálón megjelent posztjában.

 

Az ellenzéki politikus azt is konstatálta, hogy „ez nem csak brutális cenzúra, de az RTVS-ről szóló törvény megsértése is”.

 

A Sme rodina egyik képviselője, Peter Pčolinský szerint itt az ideje egy rendkívüli parlamenti gyűlés összehívni.

 

„nem normális, hogy a közmédia cenzúrázza és „elbírálja” az ellenzéki pártok törvényjavaslatait.”

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Petra Stano Maťašovská, Aktuality.sk/David Ištok

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!