Nyitókép: DennikN.sk/Tomáš Benedikovič

 

Andrej Kiska köztársasági elnök továbbra sem döntött Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondása kapcsán. Az álamfo ma délben fogadta Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt és a külügyminisztert, aki a marrakeshi konferencia és az ENSZ migrációs paktuma miatt nyújtotta be lemondását.

 

Kiska tegnap azzal odázta el döntését, hogy megvárja a kormány mai ülését, amelyen döntés születik Marrakeshsel kapcsolatban. A komrány határozata szerint Szlovákia senkit sem hatalmaz fel, hogy részt vegyen az ország nevében a konferencián, amelynek zárónyilatkozata lenne az ENSZ Globális Migrációs Paktumának dokumentuma. A paktumot többek között Magyarország, az USA, Csehország, Lengyelország és Ausztria is elutasította. A dokumentum kidolgozásában Lajčák is részt vállalt, aki annak elfogadásakor az ENSZ közgyűlésének elnöki tisztét látta el.

 

Mai, költségvetéssel kapcsolatos sajtótájékoztatójukon a kormánypártok vezetői elutasították, hogy eszültség lenne a pártok között a kialakul helyzet miatt, bár a Most-Híd korábban aggodalmának adott hangot, hogy az SNS kezdeményezése miatt pozíciójáról lemondani szándékozó Lajčák távozása „változást hozhat Szlovákia külpolitikai irányultságában”. A szlovék sajtó már korábban arról cikkezet, hogy Lajčák helyére Robert Fico exkormányfő, jelenleg mezei parlamenti képviselő léphet.

 hirdetes_810x300  

 

Kiska szerint Szlovákiának képviseltetnie kellene magát Marrakeshben. Ugyanezen az állásponton van Bugár Béla és a Most-Híd is. Kiska egyúttal azt is kijelentette, hogy még nem döntött a külügyminiszter által már leadótt lemondó nyilatkozat kapcsán, további időt kért.

 

Pellegrini: a döntéssel nem vontuk meg a bizalmat Lajčáktól

 

Peter Pelelgrini kormányfő a sajtónak elmondta, hogy a Marrakeshsel kapcsolatos kormánydöntés nem jelenti a bizalom megvonását a külügyminisztertől.

 

„Lajčák az államfő döntéséig miniszter marad és néhány óra múlva Milánóban átveszi Szlovákia nevében az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) soros elnökségét”

 

jelentette ki a miniszterelnök.

 

Az ENSZ migrációs pkatuma nem csak Szlovákiában okozott feszültséget a kormánypártok között. Belgiumban koalíciós válságot idézett elő, mivel a liberális kormányfő, Charles Michel koaíciós partnere – a nacionalista Új Flamand Szövetség – akaratával szemben csatlakozni akar a paktumhoz. A belga sajtó már a koalíció felbomlásával is számol.

 

Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!