Nyitókép: Finance.sk

Februártól komoly forgalomkorlátozások és ebből adódóan hatalmas közlekedési kihívások várhatók fővárosban. A D4-es autópálya, az R7-es gyorsforgalmi út és a Malomliget út egy részének fel- és átépítésével összefüggésben jelentős forgalomelterelésekkel kell számolni. A leginkább emberpróbálóbb időszak az első félév lesz, amikor a Malomligeti utat lezárják a elterelések lesznek a Kikőtői híd felé vezető utakon is.

 

A legnagyobb tumultus a Gagarin és Landerer utcákon várható. Matúš Vallo főpolgármester a történelem legnagyobb közúti korlátozásainak nevezte a februárban kezdődő intézkedéseket, és mindenkit arra kért, hogy fontolja meg a tömegközlekedés használatát.

 

Valo szerint a pozsonyi tömegközlekedés gyorsabb, mint ha valaki autóval próbálna bejutni a belvárosba. A főváros vezetése több intézkedést is kilátásba helyezett, hogy megakadályozza a várható „közlekedési katasztrófát”.

 

 hirdetes_300x300  
A Malomliget úti korlátozások. Forrás: Pozsony város hivatalos oldala

 

A Gagarin utcán a becslések szerint a korlátozások idején egyetlen sávban 900 ember halad majd keresztül autóval és 4700 tömegközlekedéssel. Vallo szerint csak a pozsonyiaktól függ, katasztrófába fullad-e a fővárosi közlekedés.

 

A Kikötői híd felé vezető utak forgalomkorlátozásai. Forrás: Pozsony város hivatalos oldala

 

 

A tömegközlekedési járművek a korlátozás ideje alatt több sávon közlekedhetnek majd, és már tavaly bővítették a regionális vasúti és buszközlekedés kapacitását. A rendőrség is növelni fogja jelenlétét a pozsonyi utakon, más régiókból rendelnek oda egységeket, a forgalom megfigyelésére pedig egy helikoptert is a levegőbe küldenek.

 

Pozsonyt délkeleti irányba elkerülő D4-esből és az R7 egy részéből álló külső körgyűrű megépítése keretében mintegy 60 kilométernyi útszakasz valósul majd meg, amelyek átadása után az átmenőforgalom teljesen kikerüli a várost. A autóbuszállomás környéki út felújításával pedig egy új  sugárúttal bővül a főváros.

 

A korlátozások legalább hat hónapig érvényben lesznek.

 

A Malomligeti sugárút látványterve. Forrás: Pozsony város hivatalos oldala

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!