A cég, amelyben Bugár Bélának is 50%-os részesedése van, nagylelkű támogatásban részesült. Mégpedig egy olyan férfitől, aki korábban a Most-Hídnak is kölcsönzött pénzt, de mára már nem emlékszik arra, hogy mekkora összegről is volt szó. Ki segít valójában a Most-Híd elnökének a biznisze finanszírozásában?

 

Az idősek otthonának otthont adó nagyszarvai kastély háttere:

 

-a kastély az idősek otthonát a Parcus magánvállalattól bérli;

-a 2017-es pénzügyi kimutatás szerint a Parcus vállalatban 50%-os részesedése volt a Most-Híd elnökének, Bugár Bélának is;

-a Parcus vállalat 2017-ben a Most-Híd szponzorától, Ján Genčíktől kapott kölcsönt, aki abban az időben nem volt a vállalat részvényese;

-Ján Genčík a múltban Bugár pártjának is kölcsönzött pénzt, ám arra már nem emlékszik, hogy pontosan mennyi pénzt is adott kölcsön a Most-Hídnak;

-Ján Genčík vállalata a múltban 790 ezer eurós kölcsönt kapott attól a cégtől, amelynek az élén Czucz István oligarcha, a Most-Híd szponzora áll.

 

A kastély urai

 hirdetes_810x300  

 

A 16. századi kétemeletes, felújított nagyszarvai kastély nemzeti kulturális emlék. A különleges, több millió eurót érő komplexum mögött az a Parcus vállalat áll, aminek egyik társtulajdonosa nem más, mint a Most-Híd elnöke, Bugár Béla.

 

A kastély másik tulajdonosa Ivan Palčo. Palčo Vörös Péterrel együtt annak a Senior Park elnevezésű nonprofit szervezetnek az élén áll, amelyik a kastélyban a szociális ellátást biztosító idősek otthonát működteti. A helyiségeket pedig nem mástól, mint a Parcustól bérlik. Vörös, aki jelenleg a Most-Híd parlamenti képviselője, régebben Bugár asszisztenseként dolgozott.

 

A pénzügyileg igényes biznisz hátterében azonban egy másik, Most-Híddal kapcsolatban álló személy is felbukkant. A Parcust ugyanis az a Ján Genčík pénzelte, aki a múltban Bugár Most-Hídját is bőkezű adományban részesítette, emellett pénzt is kölcsönzött a pártnak.

 

A szarvai kastély. Fotó: Senior Park

 

A Most-Híd szimpatizánsa

 

A Parcus vállalat részvényeinek fele tavaly év végéig Bugár Béla tulajdonában állt. A 2017-es pénzügyi kimutatás szerint Bugárnak 50%-os részesedése van a vállalatban egymillió eurós tőkével. A maradék 50% Ivan Palčoé.

 

Amíg a pénzügyi kimutatás szerint Palčo 1 259 593 eurót kölcsönzött a vállalatnak, addig Bugár ennek az összegnek még a felét – pontosan 586 487 eurót – sem tette bele a vállalatba.

 

Valamivel alacsonyabb összeget – 541 373 euró – kölcsönzött a Parcus vállalatnak Genčík. A kölcsönt kamat nélkül adta úgy, hogy nem is volt a cég részvényese.

 

Palčo lemondott a kamatról

 

A 130 ezer eurós kamatot Palčo is elengedte, holott ő volt az, aki a legtöbb pénzt fektette a Parcusba, és legalább 2017-ig 50%-os részesedése volt a cégben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Palčo azt a pénzt, amire jogosultsága lett volna, meghagyta a vállalatnak. Amennyiben ő lett volna az egyedüli, aki lemond a kamatról, akkor azzal a társának, Bugár Bélának segített volna.

 

Palčo azonban azt állítja, hogy a kamatról Bugár is lemondott. Hogy ez igaz-e vagy sem, azt nem tudjuk, mert Bugár nem válaszolt az Aktuality.sk kérdéseire.

 

Bugár Béla. Kép: aktuality.sk

 

Palčo Genčíket illetően is biztos a dolgában – állítása szerint Genčík részvényeket vásárolt a Parcusban Bugártól. Amennyiben ez igaz, akkor a részvényvásárlás csakis 2017 után valósulhatott meg, ugyanis a 2017-es év pénzügyi kimutatása szerint a vállalat részvényese csakis Palčo és Bugár volt.

 

Mivel sem Bugár, sem Gančík nem óhajtott nyilatkozni az ügyben, így nem világos, hogy Genčík valóban vásárolt-e részvényeket, s ha igen, akkor mennyiért. Az Aktuality.sk arra sem kapott választ, hogy azt a több százezer eurót, amit Genčík a Most-Hídnak kölcsönzött a saját pénzéből adta-e, vagy valaki másnak az anyagi forrásáról volt szó.

 

Az infografika forrása: Aktuality.sk.

 

A szálak Czuczhoz vezetnek?

 

Genčík nem teljesen ismeretlen a nyilvánosság számára. 2014-ben 20 ezer eurót adományozott a Most-Hídnak, előtte pedig 300 ezer eurót kölcsönzött a vegyespártnak.

 

Az Aktuality.sk-nak sikerült kapcsolatba lépnie Genčíkkel. A Most-Híd nagyvonalú szimpatizánsa rögtön el is felejtette, hogy anno 300 vagy 30 ezret, eurót vagy koronát kölcsönzött a pártnak. „Meg kell néznem a papírokban, mert váratlanul ért ez a kérdés“ – reagált. „A 300 ezer valahogy soknak tűnik“.

 

A múltban Genčík Dopravoprojekt a Trajekt vállalatban ténykedett, ami nem mással köthető össze, mint a Most-Hídhoz közeli oligarchával, Czucz Istvánnal. Genčík a Tedak vállalaton keresztül volt a Dopravoprojekt társtulajdonosa, a Tedak pedig kimutatható szálakkal kapcsolódik Czuczhoz.

 

Genčík Tedak vállalata a múltban az [email protected] elérhetőséget tüntette fel, a CZ Slovlakia pedig nem mást, mint Czucz István cége. A Tedak vagyoni szempontból is összeköttetésben áll Czucz Istvánnal, ugyanis 790 ezer eurós kölcsönt kapott a Dremcatchertől. A Dremcatcher pedig nem más, mint egy fedőcég Czucz tulajdonában.

 

Az infografika forrása: Aktuality.sk.

 

Bugár hallgat

 

Mivel Bugár elutasította a szerkesztőség kérését egy beszélgetésre, továbbá a telefont se vette fel és az SMS-re sem reagált, így az Aktuality.sk szerkesztősége e-mailen keresztül küldött neki kérdéseket. A Most-Híd államfőjelöltje azonban ezekre a kérdésekre sem válaszolt.

 

Aktuality.sk

 

További ajánlott írás:

 

Röpködnek a nagy pénzek Bugár körül

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.