Robert Fico exkormányfő alkotmánybírói jelölését nem hagyta jóvá a parlament alkotmányjogi bizottsága, ezzel Andrej Danko (SNS) házelnök kezébe adta a döntés jogát, hogy Ficot jelölheti-e alkotmánybírónak a parlament, vagy sem. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szerint Fico kudarca az alkotmányjogi bizottságban nem a feltételek nem teljesítése miatt történt, hanem pusztán politikai döntés született. A kormányfő a közrádió Sobotné dialógy című műsorában nyilatkozott.

 

Robert Fico jelölhetőségét ugyanis Ondrej Dostál több más ellenzéki politikus kétségbe vonta. A törvény szerint a jelölteknek legalább 15 éves jogi praxist kell kimutatni, ám Ficonak hiányzik 14 hónap. Ezt számon is kérték tőle a szerdai nyilvános meghallgatáson, ahol Fico azt ígérte, hogy bírósági határozatokkal bizonyítja majd a hiányzó időszakra vonatkozó praxist.

 

Helyette újságcikkeket küldött meg a bizottságnak, amit az ellenzékiek nem tudtak elfogadni bizonyítékként – az ugyanis, hogy a kérdés időszakban valakit ingyen képvisel a bíróság előtt, még nem jelenti, hogy ügyvédként praktizál. Jogi képviseletet bárki, jogi diploma nélkül is vállalhat valaki érdekében.

 

 hirdetes_300x300  

Az alkotmányjogi bizottság nem hagyta jóvá Robert Fico alkotmánybírói jelölését

 

Foggal körömmel védi a sajátjait

 

Pellegirni Martin Glváč (Smer) parlamenti képviselő mellett is kiállt. Glváč Alena Zsuzsovához fűződő kapcsolata miatt került a sajtó célkeresztjébe. A médiában megjelent információk szerint személyes hangvételű üzeneteket váltottak. Zsuzsová a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja.

 

Ahogy mindig, a Smer éppen aktuális kormányfője is az ellenzéki politikusokkal takarózik ebben az ügyben is. Arra a kérdésre, hogy Glváč még mindig élvezi-e bizalmát, azt válaszolta:

 

„Daniel Lipšic élvezi a meggyilkolt fiatalok családjainak bizalmát, és ő is üzeneteket váltott a gyilkosukkal. Ez a válaszom arra a kérdés, hogy Glváč élvezi-e még a bizalmam.

 

Lipšic egyébként tagadja, hogy irogatott volna a „verébnek” tartott Zsuzsovával, akiről az egykori politikus, jelenlegi ügyvéd úgy tartja, hogy több politikust is megkörnyékezett, hogy terhelő helyzetbe hozza őket.

 

Pellegrini szerint mindenkinek joga van bizonyos fokú magánélethez.

 

Glváč hazudik Zsuzsováról: Az újabb üzenetek lebuktatták

 

Az SNS botrányairól

 

A kormányfő arról is beszélt, hogy a kizárólag Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter felelőssége, hogy egyértelmű magyarázatot adjon a kutatásfejlesztési támogatások több mint 30 millió eurós csomagjának szétosztásáról.

 

„Tényleg nem az én feladatom megoldani az összes minisztérium dolgát. A miniszter asszony a felelős, az ő kzébe van a döntés, és ha valakinek kétségei vannak, a miniszter asszonynak kötelessége az orvosolni”

 

fogalmazott Pellegrini, és ez azt is jelenti, hogy ő maga nem vonja felelősségre Lubyovát, amiért nemrég olyan cégeknek adott több százezres, milliós nagyságrendű támogatásokat, amelyeknek sem előélete, sem K+F tapasztalata nem volt. Többek között olyan vállalat is jelentős támogatást kapott, amely élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozik, de geológiai fúrások fejlesztésére pályázott.

 

Lubyová megsértette az offshore-ellenes törvényt, Pellegrini szerint mégsincs probléma

 

Kiskát is bírálta

 

Pellegrini elmondta, hogy egyezséget akar elérni a Koalíciós Tanácsban, hogy a parlament végre elfogadja Szlovákia stratégiai és védelmi dokumentumait (összesen 4 dokumentumról van szó), amiről eddig azért nem dönthetett a törvényhozás, mert az SNS akadályozta azt – mivel a dokumentumok fenyegetésként említik Oroszországot.

 

A kormányfő élesen kritizálta Andrej Kiska államfőt, amiért előre jelezte Ficonak, hogy nem nevezi ki alkotmánybírónak. Mint mondta, amennyiben az erről szóló hírek igazak, akkor az elnök megsértette az Alkotmánybíróság intézményét. Átvéve Robert Fico retorikáját úgy fogalmazott, hogy nincs rá garancia, hogy Kiska a kilenc alkotmánybíró kiválogatásával nem alapozza-e meg befolyását saját politikai karrierje érdekében – Kiska a parlamenti politikában folytatná karrierjét, bár ezt hivatalosan és egyértelműen még nem erősítette meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!