Denisa Saková (Smer) belügyminiszter a köztévé O5 minút 12 című vitaműsorban elismerte, hogy az adórendőrség hírszerzési egységének igazgatója, Pavol  Vorobjov feljegyzést közölt arról, hogy „felsőbb utasításra” megfigyelte Ján Kuciak meggyilkolt oknyomozó újságírót.

 

„Ha nem bizonyosodik be, hogy Vorobjov hamisan tanúskodott, nincs okunk rá, hogy eltávolítsuk posztjáról. Mert esetben két verzió áll egymással szemben”

 

fogalmazott a belügyminiszter.

 

Néhány hónappal Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása előtt a rendőrség egy magas beosztású tisztje átvilágította az oknyomozó újságírót. Az információról elsőként a Plus 7 dní napilap számolt be először. Vorobjov nevét először az Aktuality.sk vetette fel saját forrásaira hivatozva. Vorobjov 2017 szeptemberében került az igazgatói székbe, ahova a NAKA akkori vezetője, Peter Hraško emelte. A szlovák hírportál január végén azt írta, hogy Vorobjov már tanúskodott a rendőrségen, és források szerint Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitány utasított Kuciak megfigyelésére.

 hirdetes_810x300  

 

Gašpart, aki néhány nappal ezelőttig még tanácsadóként dolgozott a belügynél, megegyezéssel elbocsátották. Gašpar tagadta, hogy ő adta volna ki a parancsot az újságíró átvilágítására.

 

Saková szerint folyik a nyomozás, hogy történt-e hatalommal való visszaélés, illetve személyes adatok illetéktelen használatának bűntette.

 

Olasz sajtó: Kuciakot a meggyilkolása előtt röviddel is megfigyelték (Képek)

 

Marek Vagovič: Remélem, hogy mindenki, aki Ján Kuciak életére tört, a börtönben fog megrohadni

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!