Nyitókép: körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Magyarország vizsgálja a medvei híd megújításának vagy cseréjének lehetőségét. Egyelőre több forgatókönyv is játékban van, ám akármelyik megoldást választják, nem lesz egyszerű a kivitelezés. És ezúttal nem csak a szlovák fél esetleges tartózkodása lehet a gond.

 

Már évek óta ismeretes, hogy a Horthy Miklós idején épült medvei híd állapota tarthatatlan, a Szlovák Közútkezelő besorolása szerint a „nagyon rossz” minősítést kapta. Szerkezete elavult, az évek során történt felújításoknál pedig nem megfelelő minőségű betont használtak. 2016-ban részben felújították a híd szlovákiai felének egyik, már tarthatatlan állapotú részét, ám ez összességében nem jelentett igazi megoldást. Egy korábbi, 2014-es tanulmány szerint a medvei Duna-híd állapota legalább 14 ponton katasztrofális.

 

Kihalt főút, tátongó lyukak, óriási kerülők. A medvei hídról jelentjük

 hirdetes_810x300  

 

A híd nem véletlenül került ilyen állapotba. A statisztikai adatok szerint naponta több mint 5300 gépjármű halad rajta keresztül, ennek ötöde nagytehergépjármű. A forgalom tehát számottevő, a híd áteresztőképessége pedig elmarad az elvárttól.

 

A magyarországi Kisalföld régiós lap internetes kiadása, a Kisalföld.hu értesülései szerint a magyar kormány komolyan fontolgatja a híd négy sávosra való kibővítését.

 

„2017 tavaszán a miniszterelnök bejelentette, a Modern Városok Programban négy sávra bővítik a Győr és Dunaszerdahely közötti aszfaltcsíkot. A kétszer két sáv a határhídra is értendő, ehhez viszont Szlovákiával is meg kell még állapodnunk a nemzetközi egyezmények értelmében”

 

írja a portál, idézve Németh Zoltán magyar megyei önkormányzati elnököt is, aki elmondta, hogy a fejlesztés ideje alatt a közúti kapcsolat nem szűnhet meg. Vagyis a forgalom semmilyen megoldás mellett sem állhat le. A Kisalföld sorra veszi a lehetséges forgatókönyveket.

 

Az egyik szerint a jelenlegi, közel száz éves konstrukció mellé egy másik, kétsávos híd épül. A medvei hidat ugyanis nem lehet négysávosra átépíteni, állapota és statikája ezt nem teszi lehetővé.

 

Szijjártó Péter: Rengeteget dolgoztunk a szlovák-magyar kapcsolatok javításán. Ettől még vannak nyitott kérdések

 

A másik verzió, hogy egy új nyomvonalon egy teljesen új, kétszer kétsávos „gyorsforgalmi” híd épül meg, a régit pedig a kerékpárosoknak, és forgalomkorlátozás mellett a személyautóknak engedik át. Ennél a lehetőségnél is vannak azonban – ha nem is akadályozó, de – nehézségeket okozó tényezők. Az érintett terület nagy része a Natura 2000 tájvédelmi egység része, ami kihívást jelent a hatástanulmányok és engedélyeztetések előkészítésénél.

 

A harmadik verzió szerint a mostani mellé épülne meg az új, négysávos híd, amelynek elkészülte után a régit teljesen elbontanák. Az utolsó két lehetőségben szereplő négysávos hídon 90 km/óra lenne a maximális megengedett sebesség.

 

Akármelyik terv mellett teszik le voksukat a döntéshozók, egy biztos: az előzetes tervek lefektetése után kemény tárgyalások várhatók a szlovákiai féllel.

 

Szlovákiában összesen 8066 híd található, ezekből 1000 van rossz, nagyon rossz, vagy balesetveszélyes állapotban. Közéjük tartozik a medvei híd is a Szlovák Közútfelügyelet által a SME napilapnak nyújtott információk alapján

 

A medvei híd kérdése már korábban is felmerült. Az új komáromi Duna-híd építésének kezdete után olyan hírek is felreppentek, hogy a komáromi híd elkészülte után teljesen felújítják a medvei hidat, átmenetileg Komárom, vagy Rajka felé elterelve a forgalmat. Ez hatalmas kitérőt jelentene, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az előzetes felmérések nem mutatják-e ki a medvei híd menthetetlenségét.

 

A másik fontos kérdés egy új híd építése esetén a szlovák döntéshozók hozzáállása lesz – főleg, hogy a jelenlegi kormánykoalíció szerződése júniusban lejár. Szlovákia és Magyarország viszonya történelmi csúcson jár ugyan, de Szlovákiában egyre mélyül a politikai válság, legkésőbb jövő tavasszal pedig választásokra kerül sor, amelynek kimenetele erősen kérdéses. Azt se feledjük el, hogy a Most-Híd vezette közlekedési minisztérium is nemrég megakadályozta, hogy az egyik épülő Ipoly-híd alkalmas legyen a teherforgalom számára is.

 

Két új híd épül a magyar-szlovák határszakaszon

 

Körkép.sk

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Végre átadták a forgalomnak a kijavított medvei hidat – Képek

 

Száraz lábbal a meder közepén Medvénél: Negatív vízszint-rekordokat döntöget a Duna (Képek)

 

Berényi: Elrajtoltak Szigetköz-Csallóköz magyar-szlovák határ menti térség uniós projektjei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!