Sárközy Irén, a Most-Híd parlamenti képviselője, valamint az Alkotmányjogi Bizottság tagja fizetett hirdetést jelentetett meg a szlovák Sme napilapban, amelyben állítja, hogy „nem adja szavazatát” Ficonak.

 

A megjelent cikk szerint Sárközy ezzel tartja magát ahhoz, amit még az Alkotmányjogi Bizottság ülése előtt mondott, tehát, hogy nem támogatja Fico jelölését alkotmánybírónak.

 

A leírtak szerint Sárközy nem támogatja a titkos szavazást az alkotmánybíró-jelöltekről, amennyiben mégis erre kerülne sor, akkor kész nyilvánossá tenni saját választását.

 

 hirdetes_300x300  

„Még az Alkotmányjogi Bizottságban való szavazás előtt elmondtam, hogy Robert Fico nincs azok között a jelöltek között, akiket támogatni szeretnék. A választásom nyilvánossá tételével bizonyítani akarom, hogy a kezdetektől igazat mondtam, és hogy nem változott a véleményem.”

 

nyilatkozza a PR-cikkben Sárközy.

 

A parlament és a kormány egyetlen valódi ellensúlya. Hogyan működik az alkotmánybíróság (Infografika)

 

Ahogy az ismert, Sárközy Irént egyértelműen a mérleg nyelvének tartották miután átvette Peter Kresák helyét az Alkotmányjogi Bizottságban. Miután támogatta Fico jelöltté válását, kritikai össztűzbe keveredett a Most-Híd képviselője.

 

Fico 15 évnyi jogi gyakorlatát több szakértő és az ellenzék is megkérdőjelezte, Andrej Kiska pedig sajtóinformációk szerint akkor sem nevezi ki alkotmánybírónak Ficot, ha a parlament támogatná őt.

 

Danko után Sárközy Irénre is reagált a pozsonyi nyomda

 

Bugár Béla erre reagálva, még a bizottsági döntés előtt azt nyilatkozta, hogy szerinte Ficonak vissza kellene lépnie a jelöltségtől, hiszen ha egyértelmű, hogy az államfő úgysem nevezi ki, akkor nincs értelme indulnia. A Denník N által rendezett januári vitaműsorban elárulta, a Most-Hídban úgy döntöttek, hogy meghallgatják az összes jelöltet, és ezután meglátják, hogy kire fognak szavazni, azonban javasolni fogja a Most-Híd frakciójának, hogy ne szavazzanak Robert Ficora.

 

Ha a képviselők tudják, hogy az államfő biztosan nem nevezi ki, akkor mire fel megválasztani? Én javasolni fogom, hogy ne szavazzunk rá, ezt akarta hallani?”

 

címezte Bugár szavait akkor a Denník N riporterének.

 

Az alkotmánybíró-jelöltekről ma, azaz kedd délután 17 órakor szavaz a parlament. Cikkünk írásakor még nem tisztázott, hogy a Smernek sikerül-e keresztül vinnie, hogy titkos szavazással döntsenek, a Most-Híd és az SNS ugyanis egyelőre a nyilvános szavazást támogatja. A szavazásról bővebben itt írtunk.

 

Fotó: dennikn.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!