Nyitókép: Norbert Grosz/Juraj Roščák

 

A Bugár Béla nagyszarvai kastélyában székelő idősek otthonát a Vitalita nonprofit szervezet látja el étellel. Annak ellenére, hogy a nonprofit szervezet többsége állami tulajdonban van, a döntéshozásra Bugár egykori MKP-s emberei és a Világi Oszkárral kapcsolatban álló vállalatok is befolyással vannak. A Világi portfóliójába tartozó cégek a Vitalita beszállítói közé tartoznak.

 

A Vitalita nonprofit szervezet – amelyben a legnagyobb részesedése az államnak van – a nem állami intézmények számára is biztosítja az étkeztetést. Míg a Vitalita a magán idősek otthonának 4,45 euróért adja az ételt, addig a saját intézményei napi 4,70 euróért kínálják az ételt az ügyfeleik számára. Az eredmény? Az intézmény (Vitalita) ügyfelei többet fizetnek az ételért, mint a magánfogyasztók.

 

 hirdetes_810x300  

Mindemellett a Vitalita egyes üzleti partnerei is figyelemre méltóak: a húst az Istermeat szállítja, a Warcun pedig több százezer euró értékben adott el ingatlanokat a Vitalitának. Az Istermeat és a Warcun is Világi Oszkár irányítása alatt áll.

 

Mit sikerült kideríteni?

-a Vitalita nonprofit szervezet – amelyben a legnagyobb részesedése az államnak van – a nem állami intézményeknek olcsóbban adja az ételt, mint a saját ügyfeleinek;

-az étel a nagyszarvai kastélyban székelő idősek otthonában végzi, amelyben (értsd a kastélyban – szerk. megj.) a Most-Híd elnökének is részesedése van;

-a Vitalita szerveiben olyan emberek foglalnak helyet, akik a múltban vagy jelenleg annak a Vilgái Oszkárnak a vállalataiban tevékenykednek, aki a Most-Híd szponzoraként is ismert;

-a Vitalita nonprofit szervezet beszállítói közé Világi Oszkár vállalatai tartoznak.

 

Ki dönt a minisztériumi vagyonról?

 

A Vitalitát az az egészségügyi minisztérium alapította, amelyik a vagyon legnagyobbik részét, azaz 97,5%-át adta a szervezetbe. A vagyon maradék részét, azaz 2,5%-ot az a Zdravie nonprofit szervezet tette bele a szervezetbe, amit Vladimil Podstránsky E.I.C. vállalatával együtt alapítottak.

 

Podstránskyt a nyilvánosság nem igazán ismeri. Az első Dzurinda-kormány idején a pénzügyminisztérium államtitkára volt, a posztba pedig az akkori MKP elnöke Bugár Béla és pártja jelölte (ma már a Most-Híd elnöke).

 

Podstránskyt a múltban gyanús vagyonátruházásokkal vádolták meg, a Gorilla-ügy hivatalos irataiban pedig az MKP legnagyobb pénzelőjeként van megjelölve. Ezenkívül annak a Közép-európai Alapítványnak is szerepelt az igazgatótanácsában, amelynek az alapítója Világi Oszkár.

 

Világi vállalatai, mint a Vitalita partnerei

 

A Világi portfóliójába tartozó cégek a Vitalita beszállítói közé tartoznak. A nonprofit szervezetnek a Világi irányítása alatt álló Istermeat vállalat szállítja a húst. A sertéshús kilóját 2,58–2,95 euróért adja a Vitalitának.

 

A Warcun vállalat ingatlanokat adott el a Vitalitának. A vállalat igazgatótanácsának elnöke nem más, mint Világi lánya, Réka. A Warcun 2013 decembere és 2019 januárja között a légi kastélyért és a környező telkekért több mint 2 millió eurót zsebelt be a Vitalitától.

 

Karika Anikó, az igazgató asszisztense azt állítja, hogy a vételárat a szakértői jelentések alapján számították ki, ám ezeket a jelentéseket nem küldte el Aktuality.sk-nak.

 

Ki pénzeli valójában Bugár nagyszarvai kastélyát? A szálak a Most oligarchájához vezetnek

 

Kedvező ár

 

A Vitalita a Senior Park elnevezésű nonprofit szervezetet látja el étellel, ami a nagyszarvai szociális otthont működteti. Az idősek számára kialakított intézmény a nagyszarvai kastélyban székel, amit a Senior Park a Parcus vállalattól bérel. A Parcus vállalatban a Most-Híd elnökének, az idei év egyik államfőjelöltjének is részesedése van.

 

A Senior Park nonprofit szervezet egyik alapítója a Most-híd egyik képviselője, Vörös Péter, a másik alapító pedig Ivan Palčo, aki nem más, mint Bugár társa a Parcus vállalatban.

 

A Vitalita – amely saját idősek otthonát, gondozószolgálatot és speciális egészségügyi intézményt is működtet – a Senior Parknak olcsóbban adja az ételt, mint a saját ügyfeleinek. Az interneten nyilvánosságra hozott árjegyzék szerint a saját klienseinek egy napra 4,70 euróba kerül az ennivaló.

 

A Vitalita 2013-ban a Senior Parkban 4,04 eurót kért a napi ennivalóért. 2018 novemberében az ár 4,45 euróra növekedett. Az áramelésre azután került sor, miután az Aktuality.sk az idősek étkeztetésével kapcsolatos kérdéseit átküldte a nagyszarvai kastélynak.

 

A Vitalita kiáll a nem állami nonprofit szervezetnek kiszabott ár mellett, és előnyösnek tartja azt. A Vitalita igazgatójának asszisztense arra is felhívta a figyelmet, hogy a Vitalita nem ÁFA-fizető, és a Senior Parknak az ételért kiszabott ár nem tartalmazza a szállítási költségeket, az étel szervírozását, a mosogatást, valamint a tányér és az evőeszköz bebiztosításához szükséges költségeket.

 

A szakemberek szerint problémás a helyzet

 

 „Az állami intézmény árai gyanúsan alacsonyak, ezért a Vitalitának meg kellene mutatnia, hogy véletlenül nem a koalíciós politikushoz közeli emberek szubjektuma támogatja-e őket“

 

– állítja Gabirel Šípoš, a Transparency International vezetője.

 

Šípoš szerint a szervezetnek meg kellene tudnia magyarázni, hogy ki irányítja őket, hogyan ellenőrzi őket az állam, továbbá teljesítik-e a céljaikat.

 

 „Azt kérném a Vitalitától, hogy mutassa meg a szerződéseit az adott szociális otthonnal, hogy megbizonyosodjunk arról, a pénz véletlenül nem egy politikushoz közeli titkos dotációként fut-e be“

 

– tette hozzá Šípoš.

 

Magyarázzák a bizonyítványukat

 

A Senior Park idősek otthona az Aktuality.sk e-mailben elküldött kérdéseire nem válaszolt. Terézia Pátrovič igazgató asszony később a telefonban megerősítette, hogy az ügyben nem szándékozik nyilatkozni.

 

Világi Oszkár nevében a Slovnaft szóvivője, Anton Molnár küldött választ. „Ebben a témában Világi úr nem tud több releváns információt nyújtani, mivel a szervezettel kapcsolatos összes információ elérhető a nyilvános források keretein belül“. A Vitalitában ténykedő személyek és Világi kapcsolatát nem kommentálta.

 

Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője az elküldött kérdésekre az alábbi választ küldte: „Bugár úr sosem volt tagja sem a Senior Park, sem a Vitalita nonprofit szervezet semmilyen szervének. Félrevezetőnek tartjuk, hogy a személyét ezekkel a nonprofit szervezetekkel hozzák összefüggésbe“.

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.