Nyitókép: NRSR.sk

 

A parlament a délelőtti 11 órás időpont helyett a koalíció miatt délután 17:00 órára tette át az alkotmánybíró-jelöltek megválasztására kiírt szavazást, amelynek első köre kisebb koalíciós válságot idézett elő a koalícióban, Robert Fico exkormányfő, smeres pártelnök pedig a koalíció felbomlásával fenyegette meg Bugár Bélát.

 

A koalíciós partnerek délelőtt is tárgyaltak, ám Fico egy temetés miatt nem tudott rajta részt venni, így délután megismételték a koalíciós tanács ülését. Azt a Smer képviselői tagadták, hogy Fico távolléte miatt kellett volna elhalasztani az eredetileg 11 órára kiírt szavazást. Állítólag Robert Fico a koalícióból való kilépést fontolgatja. 

 

A HN azonban azt is írja, hogy Robert Fico délután négy után érkezett meg a parlament épületébe, és nem túl elégedett az SNS és a Most-Híd által elért megállapodással az alkotmánybíró-jelöltek személyéről. Jelenleg a koalíció részéről hat jelölt megszavazásáról lehet tudni: Kajetán Kičura, Miloš Maďar, Ladislav Duditš, Michal Truban, Eva Fulcová és Ľuboš Szigeti.

 hirdetes_810x300  

 

Ellenben az ellenzéki pártok, az SaS, az OľaNO, a Spolu és a Sme rodina megállapodásra jutott 11 alkotmánybíró-jelölt támogatásáról. Az újdonság a korábbi helyzethez képest, hogy most a Sme rodina is csatlakozott a közös jelöltek támogatásához.

 

18:08 – A jelenleg hivatalban lévő 13 alkotmánybíró közül 9-nek szombaton, azaz február 16-án jár le a hivatali ideje. Ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság működőképes legyen legalább 7 tagjának kellene lennie, ehhez legalább hat alkotmánybíró-jelöltet kellett volna a törvényhozásnak megszavaznia. 

 

18:07 – Hivatalos: A képviselők második próbálkozásra sem szavaztak meg egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem. 

 

18:05 – Peter Kresák, most-hidas képviselő 9 szavazatot kapott, 19 nem szavazat és 61 tartózkodás mellett

 

18:04: Hivatalos: 143 szavazólapból 138-at adtak le, 89 volt érvényes. 

 

18:00 – A szlovák sajtó helyszíni tudósítói szerint jó eséllyel újra egyetlen alkotmánybírót sem választottak meg a képviselők, mivel a Smer és az ĽSNS képviselői érvénytelen vagy üres szavazólapot adtak el. Hivatalos eredmény még nincs.

 

17:36 – Elkezdték összeszámolni a szavazatokat. Ez legutóbb nagyjából fél órát vett igénybe.

 

17:25 – Martin Klus (SaS) képviselő elmondása szerint nagyon úgy néz ki, hogy a smeres és ĽSNS-es képviselők ismét bojkottálják a szavazást. Az előző szavazáson kedden Kotlebáék nem vettek részt, a smeres képviselők pedig érvénytelen vagy üres szavazólapot adtak le.

 

17:11 – A smeres képviselők „jelezni akarják, hogy nem értenek egyet a nyilvános szavazással” – mondta Marián Kéry képviselő. Ez azt is jelentheti a smeresek a kedd esti szavazáshoz hasonlóan megint érvénytelen, vagy üres szavazólapot adnak le.

 

17:03 – Elkezdődött a szavazás. Egyáltalán nem volt szavazás arról, hogy titkos legyen-e az alkotmánybíró-választás. 

 

16:50 – A most-hidas Andrej Hrnčiar szerint a koalícióban még mindig nincs egyetértés, jelezte, hogy a vegyespárt a frakcióülésen dönt arról, hogyan voksol a szavazáson. Jaroslav Paška SNS-es pártalelnök a sajtónak kijelentette, hogy tud róla, hogy Fico meg akarná buktatni a kormányt.

 

Maradjanak velünk, követjük az eseményeket.

 

Alkotmánybíró-választás: Megegyezhet a koalíció, Kotlebáék is szavaznak majd

 

Cikkünket frissítjük

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!