Nyitókép: dennikn.sk/Tomáš Benedikovič

 

Eredetileg 11 órától kellett volna a parlamentnek szavaznia az alkotmánybíró-jelöltekről, azonban az ülést elhalasztották 17 órára. Ennek oka vélhetően az volt, hogy a koalíciónak nem volt elég ideje konszenzusra jutni.

 

Az Alkotmányjogi Bizottság csütörtök reggeli ülésén megszavazta, hogy a szavazás most is nyilvános legyen.

 

A koalíció láthatóan nem tudott egy nap alatt dűlőre jutni, amit az is nehezített, hogy Andrej Danko, az SNS elnöke szerdán egész nap Oroszországban tartózkodott.

 hirdetes_810x300  

 

A parlamentet mindeközben szorítja az idő, hiszen két nap múlva letelik 9 alkotmánybíró kinevezési ideje, így a maradék négy taggal működésképtelenné válik az Alkotmánybíróság. Nem meglepő módon a Smer politikusait annyira nem aggasztja ez a lehetőség. Maroš Kondrót képviselő azt mondta a sajtónak, hogy

 

„Ha nem fog egy vagy két hétig összeülni az Alkotmánybíróság, abból nem kell tragédiát csinálni.”

 

Egyes sajtóértesülések szerint összeült a koalíciós tanács, ahol igyekeznek megegyezni 6 névben, akiket közösen támogatnának a koraesti választáson. Amennyiben sikerrel járnak, úgy Andrej Kiska államfő lehetőséget kap arra, hogy kinevezzen közülük három személyt alkotmánybírónak, amivel ideiglenesen biztosítanák a működőképes plénumot az Alkotmánybíróságon.

 

Csütörtökön újabb próbatétel elé kerülnek Bugárék. Vajon most hogy döntenek? Íme három forgatókönyv

 

A Denník N szlovák napilap internetes kiadásának információi szerint a következő hat személy támogatásában egyezett meg a koalíció – egyelőre Robert Fico beleegyezése nélkül (Fico Ján Valko egykori SIS-főnök édesanyjának temetésén volt – a szerk. megj.)

 

Kajetán Kičura, Miloš Maďar, Ladislav Duditš, Michal Truban, Eva Fulcová, Ľuboš Szigeti

 

Kotlebáék szerint a Most-Híd együtt akar szavazni az ellenzékkel

 

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke arról tájékoztatta a sajtót, hogy keddel ellentétben csütörtökön résztvesznek a szavazáson. Döntésüket azzal indokolta, hogy információik szerint a Most-Híd együtt akar szavazni az ellenzéki SaS-szel és OĽaNO-val, hogy átnyomják a „kimondottan liberális jelölteket”, ezt pedig az ĽSNS szeretné megakadályozni.

 

Sulíkék elhatárolódtak Kotleba kijelentéseitől, szerintük ez Kotlebáék konspirációs kísérlete, amivel szeretnének közeledni a Smerhez. Az OĽaNO is hasonló véleményen van, szerintük ez csak egy „kellemetlen próbálkozás a fasiszta Kotleba részéről”.

 

Bugár: A feszült helyzetek feszült kijelentésekkel járnak

 

Sólymos: Készek vagyunk résztvenni a szavazáson

 

Sólymos László, a Most-Híd környezetvédelmi minisztere szerint pártja kész arra, hogy megválasszák az alkotmánybíró-jelölteket. A politikus szerint nem érdekük, hogy megbénuljon az Alkotmánybírósát.

 

A Most-Híd alelnöke a TASR-nek nyilatkozva azt mondta, hogy keresik a közös nevezőt a koalíciós pártokkal, hogy olyan jelölteket találjanak, akiket mindannyian hajlandóak támogatni.

 

„Mi készek vagyunk rá, minden attól függ, hogy miként végződnek a koalíciós tárgyalások. Nem akarjuk, hogy megbénuljon az Alkotmánybíróság”

 

mondta Sólymos.

 

Tárgyal az ellenzék, közös sajtótájékoztatót is tartanak

 

Az SaS, az OĽaNO, a Sme rodina és a Spolu 14 órától közös tárgyalást folytat az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásáról. 16 órára közös sajtótájékoztatót is összehívtak, amelyen véleményt nyilvánítanak majd a témában. A parlamenti szavazás 17 órakor kezdődik, a Körkép élőben követi majd az eseményeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!