Nyitókép: Körkép.sk/kpa

 

A csütörtöki, másodjára is sikertelen alkotmánybíró-jelölt-választás után szombaton lejárt 9 alkotmánybíró hivatali ideje, így csak négyen maradtak a taláros testületben. Nem csak hogy nem döntésképesek, de a négy szenátusból (a különböző ügyeket elbíráló altestületekből) csak egy maradt működőképes. Az AB ezért intézkedéseket foganatosított a az AB további működésével kapcsolatban.

 

A TASR hírügynökség közlése szerint az vasárnaptól (február 17.) az Alkotmánybíróság egyetlen szenátusban folytatja a munkát. A sikertelen parlamenti szavazásokból eredő állapotot „kritikusnak” minősítette hivatalos határozatában.

 

„Az átmeneti időszakban az Alkotmánybíróság kizárólag a szenátus hatáskörébe tartozó ügyekben hoz döntést”.

 hirdetes_810x300  

 

A négy hivatalban maradó alkotmánybíró: Jana Baricová (ő lesz a szenátus elnöke) , Miroslav Ďuriš, Jana Laššáková és Mojmír Mamojka (a szenátus tagjai).

 

Rendezett körülmények között az alkotmánybíróság az alábbi séma szerint működne. Az infografika ábrázolja, mi a feladata a szenátusoknak.

 

 

Az AB több mint 20 kategóriában hozhat döntést, többek között felülbírálhatja a bíróságok, ügyészségek, vagy a rendőrség döntését, és a választások eredményét is.

 

Az AB a parlament, a kormány és a minisztériumok egyetlen valódi ellensúlya, megállapítja a törvények, jogszabályok, rendeletek alkotmányosságát, vagy éppen alkotmányellenességét. A jó példa erre annak a törvénynek az alkotmányellenessé nyilvánítása, amely lehetővé tette az autópályák nem állami telkeken történő megépítését. Negatív példaként említhetjük a magyar kettős állampolgárság intézménye ellen hozott Fico-féle állampolgársági törvényt, amelyben a taláros testület úgy döntött, hogy nem tud dönteni. Ez a kérdés jogilag tehát a mai napig tisztázatlan, annak ellenére, hogy más országoktól kapott állampolgárság miatt megfosztani a szlovák állampolgárt szlovák útlevelétől nyilvánvalóan alkotmányellenes. Az ugyanis tiltja az állampolgárság elvételét.

 

 

Az Alkotmánybíróság az utolsó mentsvára azoknak az állampolgároknak és szlovákiai cégeknek, jogi személyeknek, akik ügy vélik, hogy a hatóságok, ügyészségek, alacsonyabb szintű bíróságok ellenük hozott ítélete igazságtalan.

 

Ha egy nyugdíjas életjáradéka kapcsán bíróságon pereskedik a Szociális Biztosítóval, de elveszti a pert a kerületi bíróságon, akkor a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhat. Amennyiben ott sem születik számára elfogadható ítélet, joga van az Alkotmánybírósághoz fordulni. Az ilyen esetek egyedi beadványoknak minősülnek, ennek ellenére, ha az AB határozatot hoz róluk, precedensértékűvé válnak, és össztársadalmi hatással bírnak.

 

 

Alkotmányosság, népszavazás, politikai pártok

 

Az AB jelentős befolyással rendelkezik a politika gyakorlati oldalára, legyen szó választásokról vagy népszavazásokról. Az utóbbi időkből származó egyik legjobb példa erre az, amikor a taláros testület úgy határozott, hogy a családokról szóló népszavazás kapcsán a kérdőíven szereplő, regisztrált együttélésről szóló kérdés alkotmányellenes.

 

Hasonló volt a helyzet a főügyésszel kapcsolatban. Akkor az volt a kérdés, hogy az államfő elutasíthatja-e a főügyészre javasolt személy kinevezését, vagy sem.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!