Csehszlovákia megalakulása elválaszthatatlan a trianoni békétől, és mivel a trianoni békeszerződésnek nehéz és fájdalmas következményei voltak a magyar nemzet számára, ezért a magyarok nem ünnepelhetik Csehszlovákia megalakulását.

 

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozom azzal a kérdéssel, hogy a szlovákiai magyarságnak milyen álláspontot kellene képviselnie Csehszlovákia megalakulásának 100 éves évfordulójával kapcsolatban. Ha élesebben szeretnénk megfogalmazni a kérdést, akkor azt is kérdezhetnénk: meg kell-e ünnepelnünk október 28-át, vagy sem?

 

Első ránézésre a válasz rendkívül egyszerűnek tűnik: mivel október 28-a Szlovákiában nem ünnep (ami számomra érthetetlen, mivel Csehszlovákia megalakulása vitathatatlanul pozitív esemény volt a szlovákok számára, emellett pedig egy nagy lépés volt a modern szlovák állam megalakulásának folyamatában), október 30-a pedig csak egyszeri munkaszüneti nap lett ebben az évben, ezért úgy vélem, hogy Csehszlovákia megalakulását maguk a szlovákok sem tartják olyan napnak, amit meg kellene ünnepelniük. Tehát ebben az esetben nincs miről beszélnünk.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

Hála istennek manapság már senki sem kényszeríti a szlovákiai magyarokat arra, hogy olyasvalamit ünnepeljenek meg, amit nem akarnak, és senki sem korlátozza őket abban, hogy megemlékezzenek a saját ünnepeikről. (…)

 

(…)

 

Személy szerint kulcsfontosságúnak vélem azt, hogy a magyarok elsősorban azokat az eseményeket értékelik pozitívan, amelyek nemcsak a társadalom demokratizációját hozták magukkal, hanem ennek pozitív befolyását a magyar kisebbség helyzetére, továbbá a magyarok saját maguk is részt vettek mindebben. Példaként említeném a bársonyos forradalmat, ahol a magyar kisebbség képviselői egyenrangú partnerei voltak a szlovák értelmiségieknek, és az ő együttműködésük – amiről oly gyakran elfeledkeznek – jó példa lehet Szlovákia helyzetének további alakulására is.

 

De térjünk vissza az eredeti kérdéshez. Úgy gondolom, hogy egyetlen magyarnak sem (beleértve azokat is, akik magas közfunkciót töltenek be) kellene megünnepelnie Csehszlovákia megalakulását. És talán ezt senki sem várja el tőlünk. Meg vagyok győződve róla, hogy inkább azokat az eredményeket kellene értékelnünk, amelyeket Csehszlovákia és Szlovákia elért. Emellett meg kellene értenünk azt is, hogy a cseheknek és a szlovákoknak igenis van mit megünnepelniük október 28-án.

 

Én viszont egy lépéssel tovább is mennék, és a szlovák nyilvánosságtól is elvárnám, hogy megértse, nekünk magyaroknak Szent István napja, valamint az 1848-as forradalom évfordulója számít ünnepnapnak. Sőt, az sem ártana, ha mondjuk március 15-én Szlovákia államfője vagy a kormányfője (akik a mi állami képviselőink is) ha csak egy kis gesztussal is, vagy egy apró üdvözléssel, de a nyilvánosság tudtára adnák, hogy tudatában vannak annak, Szlovákia polgárainak egy része éppen az egyik legnagyobb nemzeti ünnepét ünnepli. Csehszlovákia fennállásának körülbelül 70 éve alatt, és az önálló Szlovákia negyed évszázada alatt ez még egyszer sem történt meg.

 

Denník N, Simon Attila: Máme my Maďari oslavovať 28. október?

Nyitókép: Wikipedia.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!