Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Robert Kaliňák távozik a parlamentből. Mindenféle közismert ösztönzéstől mentesen ezt egy nappal karácsony után jelentette be. Jövő évtől egy smeres póttag fogja őt helyettesíteni a parlamentben. Ez az egyetlen olyan információ, amit biztosan tudtunk Kaliňák első valódi „lemondása” után.

 

(…)

 

Mivel Kaliňákot már túl régóta és túl jól ismerjük, ezért arra következtethetünk, hogy más tervei vannak mintsem az, hogy több időt töltsön a családjával. A Pravdának adott interjújában ezt húzta alá fő okként, de ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha megszabadul a a képviselői mandátumától, akkor hatékonyabban fogja tudni védeni önmagát és a Smert. Ez lényegében hülyeség. De mindez nyugodtan lehet annak a jele, hogy Kaliňák annak ellenére sem fogja befejezni politikai pályafutását, hogy ezt már régen meg kellett volna tennie, és jelenleg úgy fest, hogy ez be is fog következni.

 hirdetes_810x300  

 

Szilveszter előtt arról is lehet spekulálni, hogy Kaliňák talán államfői kampányra készül. A Smernek még mindig nincs jelöltje, matematikailag pedig a párt második legnépszerűbb embere továbbra is Kaliňák. Tekintettel a rengeteg kétes üggyel kapcsolatos múltjára és arra, hogy az intelligencia lebeszélné egy ilyen projektről, ezt az alternatívát kevésbé valószínűnek tartom.

 

A második lehetőség az, hogy többet fog foglalkozni a párttal. Csakhogy hiba lenne azt hinni, hogy eddig elhanyagolta a pártot. Az ideje nagy részét annak szentelte, hogy Ficot izolálja a párt összetételétől. Most elindulhatna egy szlovákiai turnéra azzal a céllal, hogy megszilárdítsa a pozícióját és felbuzdítsa a Smer választói bázisát.

 

Kaliňák azt is mondta a Pravdának, hogy szeretné megújítani az ügyvédi praxisát. Jelezte, hogy mindezt a Smer és annak tagjainak (beleértve magát is) jogi védelme során szeretné felhasználni. Amennyiben ezt az utat választaná, akkor nemhogy teljesen távozna a politikából, hanem még jobban elsüllyedne benne. (…)

 

Az imént felsorolt három lehetőség kisebb vagy nagyobb mértékben, de spekuláció. Ezért zárszóként néhány konkrétumot szeretnék megemlíteni. Amennyiben Kaliňák valóban a végleges távozását tervezi a politikából, akkor annak már jóval korábban meg kellett volna történnie. Ha nem gondolta komolyan, akkor a Smernek a 2018-as évéhez illő lezárását jelenti. A 2018-as év elején a Smer egy erős, céltudatos párt volt. Az év végére a pártnak lett egy kikényszerített parlamenti száműzetésben lévő elnöke, egy mandátum és pozíció nélküli koronahercege, a párt krémje (Kažimír, Maďaič) menekülőre fogta, míg a kormányfő egyre rosszabbul érti meg magát a saját pártja vezetésével. 2019-ben nemcsak mi, de a Smer sem fog unatkozni.

 

Denník N, Roman Pataj: Odchod bez boja sa na Kaliňáka nepodobá

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!