A kétszeres fizetés a kulcs ahhoz, hogy az országszerte működő egészségügyi intézményekben legyen, aki a páciensekkel törődik.

 

Az egészségügyi nővérekből már most hiány van a pozsonyligetfalui kórház központi műtőtermeiben, valamint a főrévi kórház újszülött- és ortopéd-traumatológiai osztályán. A nővérhiány pedig évről évre rosszabb.

 

Információink szerint – a kórház fenntartójára való tekintet nélkül – az összes kórház nővérhiánnyal küzd“ – állítja Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának (SKSaPA) elnöke. Elmondása, valamint a szakemberek véleménye szerint a nővérhiány miatt nemcsak a műtéti várakozási idők tolódnak ki, de az egészségügyi ellátás minősége és biztonsága is csökken.

 

 hirdetes_400x285  

AZ OECD statisztikái szerint az elmúlt 16 évben Szlovákia mintegy tízezer nővért veszített el. Ez azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt Szlovákia minden ezredik lakosa mintegy két egészségügyi nővérrel lett szegényebb. Még nyugtalanítóbb információ, hogy Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, amelyik ez idő alatt a legtöbb nővért veszítette el. Az összes többi országban vagy növekedett az egészségügyi nővérek száma, vagy ugyanazon a szinten maradt.

 

Míg a kamara szerint Szlovákiában jelenleg 15 ezer nővérke hiányzik, addig az egészségügyi minisztérium számításai szerint csupán 2300. Az egészségügyi nővérek Szlovákiából való távozásának fő oka az alacsony fizetés. A nővérek bére sok esetben még az átlagbért sem érte el, ami tavaly 954 euró volt.

 

1600 euró bruttóban, túlórák nélkül

 

Szlovákiában a nővérek fizetése nagyban eltér attól, hogy milyen régióban és egészségügyi intézményben dolgoznak, valamint attól is, hogy ki az intézmény fenntartója.

 

A kamara tagjaitól származó információk alapján elmondhatjuk, hogy nagyon sok intézményben az átlagbér 600 és 100 euró között mozog úgy, hogy abba már a túlórák is bele vannak számolva“ – mondta Lazorová.

 

600 és 1000 euró közötti bér legalsó határán – tehát a 600 eurónál – minden bizonnyal a szociális intézményekben és a rendelőkben dolgozó nővérkék állnak, akikre a nővérek fizetésemelése nem vonatkozik. Egy fokkal jobb szinten helyezkednek el a kórházi nővérkék, akiknek a törvény szerint az alapfizetésük 739 és 912 euró között mozog. Ehhez az összeghez még hozzászámolhatjuk a túlóráért kapott pótdíjat is, már amennyiben kifizetésre kerülnek.

 

Fotó: PIXTA

A kórházi nővérkékhez képest sokkal jobb helyzetben vannak azok a nővérek, akik azokban az egyetemi kórházakban dolgoznak, melyek az egészségügyi minisztérium alá tartoznak. Zuzana Eliášová szóvivő elmondása szerint ezekben az intézményekben az első negyedévben a nővérek átlagosan 1162 eurót kerestek.

 

A képzeletbeli ranglista tetőfokán a specializált intézetek – pl. szív- és érrendszeri megbetegedések intézete – nővérkéi állnak. „Ezekben az intézményekben az átlagos havi bruttó bér a túlórákkal együtt 1500 euró körül mozog“ – állítja Dušan Zachar, az INEKO egészségügyi elemzője.

 

A nővérhiányt az egészségügyi minisztérium is tudatosítja, ezért Andrea Kalavská egészségügyi miniszter májusban ismertette azon ambícióját, miszerint 2019-től 10%-kal emelné a nővérek bérét. Ennél magasabb bért adna a nővéreknek az ellenzéki OľaNO. A javaslatuk szerint a legképzettebb és legnagyobb gyakorlattal rendelkező nővéreknek az átlagbér 1,2-szeresét kellene megkapniuk. Abszolút számokban ez annyit jelenteni, hogy jövő évtől bruttóban 1145 eurót kellene megkeresniük az egészségügyi nővéreknek.

 

Ha figyelembe vesszük azokat az országokat, amelyeknek ugyanolyan a kiterjedése, lakossága és gazdasági eredménye, mint Szlovákiának, akkor Szlovákiában a nővérek bruttó fizetésének 1600 euró körül kellene mozognia úgy, hogy abba még nincsenek beleszámolva a túlórák“ – mondta Lazorová.

 

Így tartanák az országban a nővéreket

 

Az állam és a kórházak a fizetésen kívül más módszerrel szeretnék itthon tartani a nővéreket.

 

Az egészségügyi minisztérium azt javasolja, hogy azok a nővérek, akik az alapképzésben (Bc.) betegápolást tanulnak, a tanulmányaik mindegyik évében 2000 eurós ösztöndíjat kapjanak. Így a hároméves képzés alatt a nővérek hatezer euróra tehetnének szert.

 

Ezért a pénzért azonban az iskola elvégzése után a szlovákiai egészségügyben kell maradniuk, mégpedig hat vagy kilenc évig.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!