Augusztus első hétvégéjén immár tizenegyedik alkalommal ünnepelték a Mátyás királyhoz köthető bicskát a nagymadi lakosok. A rendezvény a falu legnagyobb fesztiválja, ahova a helyieken kívül más településekről, sőt még a határokon túlról is örömmel érkeznek látogatók.

 

Szórakozáshoz csak jó társaság kell.

 

 

Az augusztus 3. és 5. között megtartott fesztivál három alappillére építkezik: kultúra, sport és gasztronómia. A hétvégeindító programok többek között megemlékezés és ünnepi önkormányzati ülés voltak. Szombaton igazi programáradat várta az érdeklődőket: futó- és tűzoltó-megmérettetés, de a nemzetek hídja bicskás ételek főzőversenyét és megtartották. A versenyre benevezett csapatok körében nyíltak is a bicskák, a kondérba kerülő ételek egészen az alapanyagtól kezdve gondosan előlegyenek készítve. Eközben színpadra léptek hazai és külföldi fellépők is. A gyermekek légvárazhattak, s aki pedig a tikkasztó hőségben felfrissülésre vágyott, annak lehetősége volt egy vízpárologtató alatt felüdülni. A programsorozat vasárnap szentmisével és istentisztelettel zárult.

 

 hirdetes_810x300  
László Gábor Nagymad község polgármestere ismertette hírportálunkkal a rendezvény célját.

 

László Gábor, Nagymad község polgármestere hírportálunkkal ismertette a rendezvény küldetését, miszerint elsősorban a madi bicsak legendájának népszerűsítése a cél. „Tizenkét éve vagyok polgármester és elődeim annak ellenére, hogy a madi bicsak régiószerte ismert volt, nem fókuszáltak annak népszerűsítésére. Ekkor gondoltunk egy nagyot, hogy ezt, ami az évszázadok során piros-fehér-zölddé, az emberek hovatartozását kifejezővé vált, tudnánk egy olyan fesztivált létrehozni, amivel elsősorban a bicsakunkat népszerűsíthetnénk, másodsorban a Kárpát-medencében ismertetni tudnánk a legendát, bemutatnánk a bicsakunkat, sőt hírét még a nagyvilágba is el tudnánk juttatni.

 

A főzés utáni lakoma pillanata.

 

A bicsak színösszeállítást részletezve így szólt a polgármester: „Mátyás király ugyebár vadász volt, így egy vadászkést hagyott itt nálunka fa alatt vitézei által, amit elődjeink megtaláltak. A legenda szerint a kés nemcsak az ételre szolgál, hanem az összetartozást is jelképezi. A piros volt az érett, a zöld az éretlen bicsak, amelyet a legenda szerint községünkben találtak a fa alatt.”

 

A szervezők egységes viselete.

 

László Gábor büszkén bejelentette, hogy a rendezvényük egyre szélesebb körben válik ismertté: „Elmondhatom, hogy a 11. Nagymadi Bicsaknapot rendezzük, és New Jerseytől kezdve egészen az ezeréves határig a nagymadi bicsakot ismerik.”

 

A Nagymadi Bicsakfa Népdalkör is színpadra lépett.

 

A településvezető szerint a bicsak hírének a világ magyarságához való eljutása a Panoráma Világklub (a magyarok szövetsége) csallóközi elnökségéhez is fűzhető, ugyanis számtalan helyre, rendezvényre, köztük történelmi események, megemlékezések, fórumokra kap meghívást, ahol a jelenlévőkkel ismerteti a nagymadi bicsak történetét.

 

A szórakozás mellé beszélgetések is társultak.

 

„A mi fesztiválunk során megismerhetjük egymást, a gasztronómiai jellegzetességeket, a történelmi múltat, a kultúrát,sőt barátságokat tudunk teremteni a határon túli magyarság közösségei között is. Jelenleg is vannak nálunk úgy a Székelyföldről, magyarországi településekről, mind a Vajdaságból.”– részletezte a rendezvény jellegzetességét a László Gábor.

 

A rendezvényről a hűsítő sör sem hiányozhatott.

 

A Nagymadra augusztus első hétvégéjére érkezett vendégek között a község testvértelepülései is képviselve voltak. „Ezt a testvértelepülési kötelékeket fogjuk még bővíteni, hiszen előreláthatólag idén az nemzeti kegyhelyünk,Máriapócsváros is testvértelepüléseink közé kerül majd. De nemcsak hozzánk érkeznek, hiszen jövő héten jómagam is hivatalos vagyok Kányádra egy hasonló jellegű fesztiválra.” – adta hírül a nagymadi polgármester.

 

A rendezvényre motorral is érkeztek.

 

László Gábor a Körkép.sk-nak hangsúlyozta azt is, hogy ő világszerte Nagymad neve mellett a Csallóköz és Felvidék nevét is öregbíti. „Sokszor meglepődőm azon, hogy alig ismerjük egymást, de viszont sok közös pont van bennünk, főleg a székelységgel, akár a szokásainkat, akár a gasztronómiánkat tekintve. Most is fedeztünk fel közös dolgokat. S a közös vonások, az összetartozás erősítése mindig nagy öröm számomra.”

 

Frissítő „zuhany”

 

Ikrényiek is szórakoztatták a nagyérdeműt.

 

A polgármester úr vendégei körében.

 

Örömteli hangulat a fesztiválon.

 

Dalolás előtti percek

 

Aki pedig megéhezett, különböző finomságokból válogatott.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!