Teltház várta Tatai Robit, a Séfek séfe gasztro-tehetségkutató verseny győztesét Csilizradványon, hogy megismerkedjenek a bősi szakáccsal, s részesei legyenek főzési tudományának. A Csemadok csilizradványi alapszervezetének köszönetően megvalósult gasztronómiai bemutató során liszt nélküli zöldborsó-főzelék készült újhagymával, kesudiós-bazsalikomos pestoval, póréhagymás chipsszel és csukával.

 

A párosítás mindjárt felkeltette a jelenlévők érdeklődését…

 

 

 hirdetes_810x300  

A főzéshez két kislány jelentkezett Tatai Robi segédszakácsának. Örömteli arccal és lelkesen végezték a feladatokat – pirítás, tálalás – amelyeket rájuk bíztak. Tatai Robi főzés közben beszélt pályafutásáról és konyhai trükköket is elárult. Ilyen volt a csuka könnyed szálkátlanítása, vagy a liszt nélküli sűrítés mikéntje, a halsütés titka, s egyebek…

 

 

A fűszerezés módja is szakácshoz méltó módon egyedi volt, ezért is lett mindenki kíváncsi a Tatai Robi-sókülönlegességre, amely három féle sóból készült.

 

 

Az ínycsiklandozó illatok kellően meghozták az étvágyat, Tatai Robi ételkülönlegessége ízlett is mindenkinek…

 

 

Több jelenlévőtől is elhangzott az „én is elkészítem otthon!” „Tényleg tehetséges a gyerek!” – szólt egy másik.

 

 

Tatai Robi a Körkép.sk kérdésére felfedte, hogy a legközelebb hozzá azok az ételek állnak, amelyeket nagymamája és édesanyja készítésében kiskora óra látott, s leginkább húsokkal szeret dolgozni. „Egy séfnek mindent tudnia, ismernie kell, úgy az alapanyagokat, mind a technológiát” – fejtette ki. Visszaemlékezett a régi világra is, amikor még a háztáji termesztés, tenyésztés volt az elsődleges, és mindenki a saját portékáján tudta bebiztosítani az ételek hozzávalóit.

 

 

A Séfek séfe a régió jellegzetes ételeinek készítésével, azok fontosságával kapcsolatban elmondta, hogy mindig azt a régiót tartja a legfontosabbnak, ahol épp dolgozik. „A főzés során azokat az alapanyagokat kell kiemelni  az étlapon, amelyek rá jellemzőek. Nem fogok lazacot, tonhalat felrakni az étlapomra, mikor itt vannak a friss dunai halak…” – fogalmazott.

 

 

Az ételek modernizálásával kapcsolatban hírportálunknak így nyilatkozott: „…szeretem egy kicsit megváltoztatni az ételek összeállítását. Például, amit láthattak is, hogy a főzeléket nem liszttel sűrítem, hanem a főzelékalapomból kivett negyed részét turmixszolom össze.”

 

 

A csallóközi származású Séfek séfe a főzés során előnybe részesített alapanyagok származásáról ismertette, hogy abból indul ki, mit tud beszerezni: „Legyen az akár egy kis termelő, akinél a karfiolt tudom beszerezni, vagy egy  farm, ahonnan a szabadtartású csirkét. Lényeg, hogy mindig tudjam, honnan származtatható az adott alapanyag. Arra törekszem, hogy a régión belüli termelőktől tudjak mindent beszerezni.”

 

 

A látványkonyhákban készített ételeket látva Tatai Robit megkérdeztük arról is, hogy milyen gyakran készít hazai menüsort. Elmondta, hogy az emberek, természetesen elvárják a hazait, viszont vágynak valami újdonságra is: „Legyen egy kicsit Robis az étel.”

 

 

A sztárséf beszélt nekünk arról is, hogy milyen tapasztalata van a hazai és a különleges ízek népszerűsége terén. „Jelszavam, hogy vissza a valódi ízekhez! Ez azt jelenti, hogy azt az élményt akarom nyújtani az embereknek, amit egykor a nagymamák elkészítettek, majd ezt helyes technológia alkalmazásával, s a legjobb minőségű alapanyagok használatával picit átalakítom…”

 

Képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!