Robert Fico miniszterelnök ma a Kormányhivatalban az oktatásügyi miniszterrel együtt bejelentette, hogy a kormány március 5-ig, vagyis a választásokig nem tehet többet a tanárokért. Az oktatásügyben január 25-étől széleskörű sztrájk veszi kezdetét, a szervező Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése honlapján 696 oktatási intézmény 11 253 pedagógusa jelezte, csatlakozik a sztrájkhoz.

 

Fico emlékeztetett, hogy kormánya 2006 és 2010 között 26 százalékkal emelte a tanárok fizetését, majd 2012 és 2016 között további 22 százalékkal.

 

„Semmilyen más állami szektorban sem emeltük annyival 2012 és 2016 között a fizetéseket, mint a tanárokét. – hangsúlyozta a miniszterelnök. Újra elmondta azt is, hogy erősen politikai és választások előtti felhangja van a sztrájknak.

 

 hirdetes_810x300  

Juraj Draxler oktatásügyi miniszter is rosszul időzítettnek és szimplán politikai akciónak minősítette a beharangozott sztrájkot. Szerinte kevesen fognak ténylegesen részt venni az akcióban.

 

Branislav Kočan Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése tagadja, hogy politikai akcióról lenne szó. Emlékeztetett, hogy ezeket a követeléseket 2011 óta folyamatosan a kormány elé terjesztették. „Kijelentéseik sértik az egyszerű tanárokat, akik a tüntetést szervezik és azt mondták – elég volt.” – reagált a nyilatkozatra.

 

Számára Fico és Draxler nyilatkozatából világos, hogy az oktatásügyi miniszternek és a miniszterelnöknek teljesen mindegy, hogy bezárnak-e az iskolák hétfőn, vagy sem. Kočan egyúttal reméli, hogy a tanárok kitartanak, ameddig szükséges. Felháborítónak találja a miniszter azon kijelentéseit is, hogy nem tehetnek semmit márciusig. „A kormány addig van itt, amíg nem jár le a mandátuma. A parlament az alkotmány szerint folyamatosan ülésezik.” – emlékeztetett.

 

Ha a sztrájkhoz több mint 10 ezer tanár csatlakozik, egyértelmű jele lesz annak, hogy az oktatásügyi miniszter  megbukott- vélekedik Kočan.

 

(TASR)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!