Észak-Írország, Nagy-Britannia tartománya is kezdi fontolóra venni, hogy különutas megoldásokat keressen a Brexit kérdésének kezelésére. Miközben mindenki arra kíváncsi, mit tud majd Theresa May brit miniszterelnök kiharcolni az uniós kiválás brüsszeli tárgyalásain, Skócia bejelentette, újabb referendumot tart az Egyesült Királyságból történő kiválásról.

 

Észak-Írország miniszterelnök-helyettese, Martin McGuinness külön jogokat szeretne az Európai Unióval, ami vagy tagságot vagy szoros együttműködést jelentene.

 

Az észak-ír politikus azt is elmondta, amennyiben a Brexit-tárgyalások nem a „kedvező irányba” haladnak, akkor Észak-Írország követni fogja Skócia példáját.

 

 hirdetes_810x300  

„Sokan ember van közöttünk, aki kezd ugyanúgy érezni [a Brexittel kapcsolatban, mint a skótok], és függetlenül attól, hova vezetnek a tárgyalások, ez a trend fel fog gyorsulni a következő években (…). Mi Európában látjuk a saját jövőnket. Skócia is Európában látja a saját jövőjét”

 

Mondta McGuinness, aki egyébként az eredetileg angol ellenes Sinn Féin párt vezetője is.

 

McGuinness szerint zon túl, hogy Észa-Írország elvesztheti Európa 500 millió fős piacát, a Brexit ütközik az angolok és írek közti, 1990-es évekbeli polgárháborús körülményeket lezáró Nagypénteki Egyezménnyel.

 

„Az egyezmény egyik fő elve – ami nagy engedmény a Sinn Féin részéről – az volt, hogy északon az alkotmányos rendben nem történhet változás észak többségének beleegyezése nélkül.”

 

Politico.eu

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!