Donald Trump választási győzelme sok helyen, főleg a hagyományosan demokrata államokban komoly sokkot okozott. A Szilícium-völgynek is otthont adó Kalifornia államban a republikánus elnökjelölt győzelmének első jeleire már arról kezdtek el beszélni nagyon magas körökben, hogy Kalifornia esetleg kiválhat az USA-ból – írja a TheGuardian.

 

A nyugati part demokratapárti fellegvára az Egyesült Államok legnagyobb gazdaságával bíró állama. Önmagában Kalifornia a világ hatodik legnagyobb gazdasága a maga 2,5 ezer milliárd dolláros bruttó hazai termékével (2015-ös adat).

 

Kalifornia vezető elitje már azt fontolgatja, hogy kampányt indít a függetlenségért, amely a manapság nagy előszeretettel használt betűszavakból kiindulva a Calex, Califrexit vagy a Celeaveforia nevet kaphatja.

 

 hirdetes_400x285  

A kiválásért folytatott kampány támogatói között szerepel az Uber egyik befektetője, a Hyperloop társalapítója, Shervin Pishevar, aki a twitteren közölte, hogy támogatna egy olyan kezdeményezést, amivel Kalifornia önálló nemzetté válhatna.

 

 


Trump egyébként többször a Szilícium-völgy vállalatóriásainak megzabolázásáról beszélt kampánya során. Korábban úgy nyilatkozott, hogy „az Apple ne Kínában gyártson telefonokat”.

 

A nyár folyamán több mint 100 jelentős technológiai cég vezetője írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra figyelmeztettek, hogy Trump „katasztrófát jelent a fejlesztésekre”.

 

TheGuardian.com

Nyitókép: aktaulity.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!