Ján Richter munkaügyi miniszter úgy gondolja, hogy 700 eurós fizetés  egy Szlovákiában dolgozó ápolónőnek teljesíthetetlen feltétel. A munkaügyi minisztérium elutasította az ápolónők 700 eurós garantált fizetési kérelmét annak érdekében, hogy hazatérhessenek dolgozni.

 

A várakozások, hogy ezért a munkáért 700 eurót fognak kapni  szlovákiai feltételek között teljesíthetetlenek” – üzente a miniszter az Ausztriában dolgozó beteggondozóknak. Azt nem említette meg, hogy milyen összeget érdemelnének meg az ápolónők.

 

Richter (Smer-SD) a városokhoz és községekhez fordult, hogy jobban készüljenek fel a jövőre. „Felszólítom az önkormányzatokat, hogy folyamatosan készüljenek fel és vegyék  át a felelősséget” – hangsúlyozta. A tárca állítja, nincs lehetősége arra, hogy segítsen az ápolónőknek.

 

 hirdetes_810x300  

„A törvény alapján a beteggondozói szolgáltatások az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, ezért ebben a témában a városoknak és községeknek kellene aktivizálódniuk.” – nyilatkozta a minisztérium államtitkára, Branislav Ondruš. Szerinte a tárca így is sokat segít, pedig nem tartozik hatáskörébe a probléma. Állítja, uniós támogatásokon keresztül 50 millió eurót osztottak szét és 3700 beteggondozó szlovákiai elhelyezkedését tették lehetővé. 

 

Az Ausztriában és Svájcban dolgozó ápolónők azután fordultak Ján Richter miniszterhez, miután találkoztak Andrej Kiska államfővel. A köztársasági elnök egy héttel a Rákosvölgyudvarnok (Nitrica) mellett történt tragikus baleset után fogadta a beteggondozókat:

Az ápolónők üzentek Richternek: legalább 700 eurós fizetést akarunk!

 

Aktuality.sk
kép: sme.sk/SITA

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!