Idén január elsejétől már a nem dolgozó szülők gyerekei is bölcsődébe kerülhetnek. Mindez az év elején életbe lépett szociális szolgáltatásokról szóló törvénynek köszönhetőek.

 

Az ilyen szolgáltatás azonban korlátozott mértékben vehető csak igénybe, mégpedig az adott bölcsőde lehetőségei, szabad kapacitása és a maximális gyermeklétszám betartása mellett.

 

Fél év a regisztrációra

 

 hirdetes_810x300  

A törvénymódosítás szerint a gyermek legfeljebb azon év végéig maradhat bölcsődében, melyben betölti a  három évet.

 

A január 1. és augusztus 31. között született gyermek, amennyiben betölti a három évet, az adott év augusztus 31-ig maradhat bölcsődében. A szeptember 1. és december 31. között született gyermek a három éves korát betöltő év végéig maradhat bölcsődében.

 

A 2017. február végéig működő bölcsődék fél évet kaptak arra, hogy regisztrálják magukat az új bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatások hálózatába.

 

Nem a kicsikre és az anyákra gondoltak a bölcsitörvény megszavazói

 

Az ún. bölcsődetörvényt Andrej Kiska államfő 2016 végén visszaadta a parlamentnek újratárgyalásra. Szerinte ugyanis diszkriminálta a nem dolgozó, vagy tanulmányokat nem folytató szülőket, a jogszabály ugyanis a szolgáltatásra jogosultak körét csak a munkavégzést végző vagy tanulmányokat folytató szülők köreként határozta meg.

 

A parlament azonban letörte az elnöki vétót és eredeti formájában fogadta el újra a jogszabályt.

 

Webnovony.sk/Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Az állam javítana a bölcsődék szolgáltatásain, hogy a szülők visszataláljanak a munkapiacra

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!