Az alapiskolás gyerekek havonta több tíz euró zsebpénzből gazdálkodnak, az első mobilt pedig 6-8 évesen kapják – derül ki a Szlovák Takarékpénztár felméréséből.

 

A felmérés a gyerekek pénzügyi viselkedését vizsgálta és azt, hogy mennyire élnek on line életet.  Az adatokból kiderült, hogy a gyerekek háromnegyede spórol, és minél idősebbek, annál többet képesek elrakni.

 

Havi zsebpénz

 

 hirdetes_810x300  

Az átlagos havi zsebpénz az alapiskolás gyerekek esetében 14 euró, felsőtagozatosok esetében pedig 27 euró. A felmérés szerint idősebb korban a lehetőségek is bővülnek, középiskolások esetében a havi zsebpénz már átlagosan 78 euró.

 

A gyerekek leggyakrabban a szüleiktől kapnak pénzt vagy rendszeres havi zsebpénz formájában, vagy valamilyen munkáért. A gyerekek 60 százaléka szerint a nagyszülők a második leggyakoribb „szponzor.“

 

Az alapiskolás diákok közül szinte mindenki készpénzben kap zsebpénzt. Ez a leggyakoribb forma a középiskolások esetében is, de az ő esetükben minden negyedik már bankszámlára kap pénzt, derül ki a felmérésből. A legkisebbek esetében ez általában a malacpersely.

 

 „Felfigyeltünk arra, hogy egyre több iskolás spórol, és beszél a szüleivel a pénzről. A felmérés szerint leggyakrabban valamilyen elektronikai dologra, mobilra, számítógépre spórolnak. A középiskolások esetében a spórolás leggyakrabban az iskolára, saját autóra, egyesek esetében pedig saját lakásra történik. Tudják ugyanis, hogy nehéz jelzáloghitelhez jutni,“

 

magyarázta Buchláková, a felmérés eredményeit prezentálva.

 

Elmondta azt is, hogy sok gyerek egyáltalán nem spórol. Az ilyenekből a legtöbb Pozsony megyében van, ahol a legtöbb lehetőség van a pénzköltésre. A vidéken és a kisebb városokban élő középiskolások többet tudnak spórolni. A legtöbb összespórolt pénze Nagyszombat megye diákjainak van, a legkevesebb Zsolna és Kassa megyében. A felmérésből kiderül az is, hogy a fiúk gazdagabbak a lányoknál.

 

Mobiltelefon már hatévesen

 

A felmérés rámutat arra is, hogy egye korábban kapják meg az iskoláskorú gyerekek az első mobiltelefont. Míg a mai középiskolások 9-12 éves korukban kapták az első mobiltelefont, ma már 6-8 éves korukban kapják. A mobiltelefont leggyakrabban játékok letöltésére, különböző applikációkra és zenehallgatásra használják. A középiskolások mobilon keresztül ellenőrzik bankszámlájukat, és így fizetnek is.

 

A Szlovák Takarékpénztár felmérése az Ipsos ügynökséggel közösen 2018 júniusában készült országos szinten, 450 6-18 év közötti gyerek megkérdezésével.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!