Nyitókép: nlcafe.hu

 

A gyerekek mintegy 80 százaléka alig, vagy csak nagyon keveset mozog. Egyre több egyúttal az olyan kiskorú, aki több időt tölt a számítógép és a televízió előtt, mint mozgással, ami elhízáshoz vezet.

 

A cseh egészségügyi minisztérium akciótervet dolgoz ki a gyerekek mozgáskultúrájának támogatására.

 

„A legfontosabb a rendszeres mozgás, hogy az iskolai szünetekben a gyerekek aktívak legyenek, például természetes mozgással, vagy az iskola utáni időben”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki kedden a cseh egészségügyi és oktatásügyi minisztérium képviselője.

 

„A terv több konkrét intézkedést fogalmaz meg a helyzet javítása érdekében. Ilyen például az aktív szünetek bevezetése, a tornaórák számának emelése, vagy olyan tanórákat is mozgással megtölteni, melyek elsősorban passzívak,”

 

jelentette ki Alena Štelfová, egészségügyi államtitkár.

 

További intézkedésként stratégiai tervezést indítanak be a községek szintjén a közvélemény felvilágosítása érdekében. Erre a célra egy sporttámogatással kapcsolatos portál beindítása is várható.

 

A cseh szaktárca szerint a gyerekeknek legalább napi 60 percet kellene mozogniuk. A 11 éves gyerekeknek azonban csak a 25 százaléka teljesíti ezt az elvárást, 13 és 15 éves korban pedig még rosszabb a helyzet.

 

„A gyerekek többsége egyszerűen képtelen a folyamatos, legalább napi egy órás mozgásra, ami súlyos probléma. Mindez a későbbiekben cukorbetegséghez és szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet a lakosság részénél,”

 

– mutatott rá Adam Vojtěch (ANO) egészségügyi miniszter.

 

A szaktárca szerint a 11 éves cseh gyerekek 29 százaléka túlsúlyos, a 15 éveseknél ez a szám 23 százalék. Vojtech szerint a gyerekek még a legelemibb, sportolással nem összefüggő mozgást sem végzik.

 

„Ide értve a gyalog iskolába járást, ami úgy néz ki, lassan kiveszik a normális mindennapokból.“

 

Mindehhez hozzájárul az is, hogy a szülők nemcsak az iskolába, hanem a szakkörökre is autóval hordják a gyerekeket.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!