Nyitókép: Walls.io

 

Nagy mértékben sújtják Európát a mentális egészségi problémák, állítja az OECD jelentése, amit csütörtökön publikált honlapján a szervezet. Leginkább a depresszió, a szorongásos zavarok, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás okoz gondot: hatból egy embert érintenek az Európai Unióban.

 

A mentális egészségügyi problémák nemzetgazdasági szinten is mérhetők, az EU több tagországában a GDP 4 százalékának megfelelő összegű kárt okoznak a mentális zavarok.

Az OECD jelentése a várható élettartam statisztikáit is összesíti. Magyarországon öt évvel rövidebb a férfiak élete, mint az EU-s átlag: 73 éves koráig élhet a legtöbb magyar férfi. A Magyarországra illetve Szlovákiára vonatkozó egyes mutatókat az ország nevének behelyettesítése uták kapjuk meg.

 

  hirdetes_300x300   

 

Az EU tagországaiban élő nők átlagosan 84 évesen halnak meg, a magyar nők többsége viszont nem éli meg a 80 éves életkort.

 

Szlovákiában az OECD statisztikái szerint a helyzet némileg kedvezőbb, mint Magyarországon. Szlovákiában úgy a férfiak, mint a nők is hozzávetőleg egy évvel élnek tovább, mint a Magyarországon születettek.

 

Íme, a két ország statisztikája:

 

Magyarország mutatói. Kép: oecd

 

Szlovákia mutatói. Kép: oecd

 

Az Európai Unióban az emberek hetven százaléka örvend jó egészségnek, Magyarországon tíz százalékkal kevesebben: a magyarok hatvan százaléka jó egészségű az OECD jelentése szerint (Szlovákia esetében ez a mutató 67 százalék).

 

euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!