Nyitókép: twitter.com

 

Thomas Greminger, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára hétfőn délelőbb Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott nem hivatalos megbeszélést Miroslav Lajčák távozófélben lévő külügyminiszter és Szlovákia soronkövetkező EBESZ-elnöksége kapcsán.

 

Greminger a találkozón kifejtette a kormányfőnek, hogy szeretné, hogy ha Szlovákia jövőre esedékes EBESZ-elnökségét Lajčák vezetné.

 

A főtitkár szerint az EBESZ-nek kiváló vezetésre és gyakorlott, elfogadott vezetőre van szüksége. Ezért azt kérte, hogy igyekezzenek megtartani Lajčákot külügyminiszterként, hogy átvehesse a soros elnökséget az EBESZ élén.

 hirdetes_400x285  

 

Greminger azt is kifejtette, hogy biztos abban, hogy más topdiplomatát is lehetne találni Szlovákiában, aki képes lenne elvégezni ezt a munkát, „de senki sincs olyan jól felkészülve rá, mint Miroslav Lajčák”.

 

Peter Pellegrini kormányfő ezután találkozott Miroslav Lajčákkal, aki egészen addig nem szeretne nyilatkozni, amíg álláspontját nem ismerteti kedden Andrej Kiska államfővel. Közben Pellegrini sajtóközleményben kérte az államfőt, hogy ne fogadja el a külügyminiszter lemondását.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!