Nyitókép: Project Syndicate

 

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hamburgi kongresszusán ma megválasztják a pártot több mint 18 éve vezető Angela Merkel utódját.

 

Angela Merkelt 2000. április 10-én választották meg először a CDU elnökének. Azóta nyolcszor erősítették meg a pozícióban, ellenjelölt nem volt. Idén október 29-én bejelentette, hogy nem pályázza meg ismét a tisztséget, és legkésőbb a törvényhozási ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből. Azt is elmondta, hogy nem vesz részt nyilvános állásfoglalással az elnökválasztási folyamatban, és kancellárként hajlandó együttműködni a CDU következő vezetőjével.

 

 hirdetes_810x300  

Ketten esélyesek Merkel posztjára

 

Bejelentése óta a CDU-ban páratlan elnökválasztási kampány bontakozott ki, amelynek során világossá vált, hogy a verseny a távozó elnök bizalmasai között számon tartott Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és egy korábbi párton belüli vetélytársa, a politikába csaknem tíz év után visszatérő volt parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető, Freidrich Merz között dől el.

 

A CDU történetében 1971 óta először fordul elő, hogy egynél több esélyes jelölt indul az elnöki tisztségért. A felmérések szerint a CDU-szavazók legnagyobb része, több mint 40 százaléka Annegret Kramp-Karrenbauert támogatja, Friedrich Merz támogatottsága pedig 40 százalék alatt van.

 

Azonban az adatok érvényessége korlátozott, mert a párt új elnökét nem a CDU-szavazók választják meg, hanem a kongresszusra delegált 1001 küldött, akik szabad mandátummal rendelkeznek.

 

Az elnökválasztást Angela Merkel utolsó pártvezetői fellépése, a kongresszust megnyitó elnöki beszámoló és a jelöltek bemutatkozása után, várhatóan péntek délután tartják meg. A tisztség elnyeréséhez az érvényes szavazatok abszolút többsége szükséges. Amennyiben első próbálkozásra egy jelölt sem szerez legalább 50 százalék plusz egy szavazatot, második fordulót tartanak az első két helyezett részvételével.

 

Német szakértők várakozásai szerint szükség lesz második fordulóra, amelybe Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz jut majd be.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!