Nyitókép: Peter Markovič facebook-oldala

 

Idei utolsó ülésén tárgyalta és fogadta el a 2019-es év kiegyenlített költségvetését Nagyszombat megye, amelyben a bevételi és kiadási oldalon is hozzávetőleg 175 millió eurós összeg szerepel. Ebből ma a kerületi hivatal és a kerület által fenntartói hatáskörben működtetett intézmények együttes bérköltsége 68,5 millió euró, vagyis az összkiadások 39,2%-a.

 

A költségvetésből kiderül, hogy tovább emelkedett az ún. „megyei kispályázatokra” szánt anyagi források összege. A kulturális, sport-, szociális és egészségügyi célokra megpályázható támogatások összege 570 ezerről 750 ezer euróra emelkedik.

 

A kerületi önkormányzat hozzávetőleg másfél évtizedes történetében példa nélküli újdonság a participatív költségvetési tétel – 250 ezer euró összegben -, amelyet közvetlenül a polgárok és polgári társulások ötletei, javaslatai alapján költ el az önkormányzat.

  hirdetes_300x300   

 

Jelentősebb megyei beruházások a Dunaszerdahelyi és Galántai járásban:

 

  • A dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola kazánházának és uszodájának felújítása;
  • A dunaszerdahelyi sikabonyi városrészben a temető melletti útkereszteződés körforgalommá történő átépítése;
  • A Nyárasd – Alistál közti III/1400-as útvonal felújításának II. szakasza és Nyárasd belterületén levő szakaszának felújítása;
  • A Galántai Honismereti Múzeum raktárkapacitásának bővítése;
  • A Medvei és Kosúti Idősek Szociális Intézete kiszolgáló egységeinek bővítése

 

Berényi József, az MKP Nagyszombat megyei alelnöke a költségvetést ismertetve kiemelte, hogy a Dunaszerdahelyi és Galántai járásban nagyfokú aránytalanság tapasztalható a be- és kitelepülők számarányát illetően. A megye többi járásával ellentétben a két magyarlakta járásba jóval több a betelepülők aránya, Berényi szerint pedig „ez az erősödő folyamat jelentős mértékben befolyásolja majd a térség nemzetiségi, etnikai összetételét is”.

 

Be- és elköltözött lakosok száma a Nagyszombati kerület járásai szerinti megoszlásban 2014- 2017 között. Piros oszlopok beköltözött/Zöld oszlopok elköltözött, a megyei MKP-frakció számításai a Statisztikai Hivatal adatai alapján

 

Körkép.sk/MKP sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!