Németország fontolóra veszi, hogy korlátozza a Huawei ötödik generációs (5G) mobiltechnológiájának használatát, beállva azok sorába, akik az USA nyomására ezt már megtették. Berlin szigorítani akarja a a Huawei technológiák használatára vonatkozó feltételeket, egyértelmű tiltásról azonban még nem esett szó.

 

Az 5G technológia a becslések szerint olyan adatátviteli sebességet tenne lehetővé, amivel pár másodperc alatt lehetne letölteni például egy HD-s minőségű mozifilmet. Ez a sebesség lenne az alapja az okos városok, önjáró autók, mesterséges intelligencia és az újgenerációs harcászati eszközök technológiájának.

 

A kínai vállalatot azonban biztonsági szempontból kockázatosnak ítélik Nyugaton. Korábban jelentek meg arról szóló hírek, hogy „felesleges” mikrocsipet találtak egyes, a kínai beszállítóktól kapott eszközökön. Később azt állították, hogy ezek hardveres „hátsó kaput” biztosítottak a kínaiaknak, hogy távolról beléphessenek, adatokat tölthessenek le vagy épp befolyásolják az eszköz működését.

 

 hirdetes_400x285  

Az ipari kémkedés miatti amerikai-kínai szembenállás decemberben csúcsosodott ki, mikor Amerika nyomására Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi főigazgatóját az iráni szankciók állítólagos megsértése miatt. Azóta Kína több kanadai állampolgár letartóztatásával (egy korábban elfogott kanadai halálra ítélésével) válaszolt.

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!