Peter Pellegrinin (Smer) kormányfő a Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel esedékes keddi találkozóján több témát is érinteni fog. Saját bevallása szerint „kemény érveket” akar felsorolni a transzatlanti kapcsolatok fenntartása mellett.

 

„Pompeo külügyminiszter kemény érveket fog hallani tőlem a transzatlanti kapcsolatok fenntartása érdekében, és felhívom a figyelmét, hogy az USA és az EU közti kereskedelmi háború nem kedvezni sem egyik, sem másik oldalnak. Mint a két legnagyobb gazdaság, egymásra vagyunk utalva és együtt erősebbek vagyunk”

 

 hirdetes_400x285  

fogalmazott a szlovák kormányfő. Újra hangsúlyozta, hogy Szlovákia érdeke az „egyértelmű külpolitika” folytatása és az is, hogy aktív tagja legyen a NATO-nak.

 

Kiemelte, hogy a biztonsági környezet megváltozása miatt új kihívásokkal kell szembenéznie az európai országoknak, köztük Szlovákiának is, ezért „a szlovák kormány a kollektív biztonság erősítéséhez a szlovák haderő modernizálásával kíván hozzájárulni”.

 

Pellegrini szerint Szlovákia és az USA közti üzleti és kereskedelmi kapcsolatok fenntartásának feltétele a „stabil és jövedelmező” gazdaság.

 

„Ez a pozitív irányú gazdasági fejlődés olyan új dinamikát hoz magával, amikor az amerikai cégek vonzó befektetési célpontjából tevékeny befektetőkké válunk, akik munkahelyeket teremtenek az USA-ban”

 

fogalmazott Pellegirni.

 

Kedden Pompeo Pellegrinivel, majd Andrej Kiska államfővel is találkozik Pozsonyban, és egyeztetni fog Miroslav Lajčák (Smer) szlovák külügyminiszterrel. Pompeo több napos közép-európai körútjának első állomása Budapest volt, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel is tárgyalt.

 

Az MTI közlése szeint Pompeo Elfogadhatatlannak ítéli, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik.

 

Az amerikai diplomácia vezetője a Szijjártó Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatón üdvözölte a védelmi együttműködési megállapodás szövegének véglegesítését, és azt is, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától.

 

Az ukrajnai helyzetről szólva úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „éket verjen barátaink és a NATO közé”.

 

Terza.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!