Nyitókép: webnoviny.sk

 

A parlamenti képviselők ma délelőtt 11 órától ismét megpróbálnak jelölteket választani az Alkotmánybíróság új bíráinak. Csakúgy mint legutóbb, most is 37 személy közül lehet választani.

 

A szavazólap akkor érvényes, ha legfeljebb 18 személy neve kerül bekarikázásra. A jelenlegi szabályok szerint az alkotmánybíró-jelöltnek a jelenlévő képviselők szavazatának többségét kell megszereznie, legkevesebb 39 voksot.

 

Csütörtök reggel 9-től ülésezik a parlament Alkotmányjogi bizottsága, mely döntött arról is, hogy nyilvános lesz a szavazás.

 hirdetes_300x300  

 

A képviselőknek 18 személyt kell javasolniuk, akik közül Andrej Kiska államfő kiválaszt kilencet. Amennyiben ma sem sikerül döntésre jutniuk, reális a veszélye annak, hogy az Alkotmánybíróság döntésképtelenné válik. E hét szombaton ugyanis 13 alkotmánybírából 9-nek lejár a mandátuma. Hogy az Alkotmánybíróság működjön, legalább 7 alkotmánybírára van szükség.

 

Felmerült az a lehetőség is, hogy a parlament kevesebb személyt javasol. Ez esetben Andrej Danko házelnök ezeket a neveket átadja Kiska államfőnek.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!