Az utóbbi időben egyre többet halljuk a médiában, hogy ugyanazért a munkaért kevesebb fizetést kapunk, mint a nyugati országokban, s emiatt kizsákmányolnak bennünket az itteni munkáltatók. Ez az első látásra igaznak tűnő állítás azonban bizonytalan alapokon nyugszik. Nézzük meg, miért.

A júliusi hónap kommentárjában ezúttal Martin Lindák írását közöljük, mely július 14-én jelent meg az aktuality.sk portálon.

A munkatermelékenység, tehát a munka értéke, melyet az alkalmazott az adott cégben kitermel a legfontosabb tényező, ami a fizetését meghatározza. Ma, a szocialista rendszer megdöntése után 25 évvel, megfelelő a konkurencia-harc a munkáltatók között ahhoz, hogy ne önkényesen szabják meg az árakat.

IT
Kép: etrend.sk

Természetesen maguk is megszabhatják, de figyelembe kell venniük a többi versenytársat, azokat, akik hasonló piacon működnek. Ha kevesebbet fizet az alkalmazott munkájáért, megtörténhet, hogy nem sikerül senkit alkalmaznia. Ha viszont túlfizeti a beosztottat, ő maga eshet el a nyereségtől.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat utolsó részei:

(2015) január, február, március, május, június.

A munkáltatónál nem a kiadások, ill. a lehető legtöbb megtakarítás az elsődleges szempont a bérek megszabásánal. A fizetések meghatározása a jelenlegi versenypiacon az alapján történik, hogy milyenek a fizetések más cégeknél, illetve,  hogy milyen az elérhető munkaerő.

Nem mindegy, hogy informatika vagy építőipar 

 hirdetes_300x300  

Egyszerű példa a fenti állítás alátámasztására az informatikai szektorban létező bérek, összehasonlítva az építőipari dolgók béreivel. Még ha az építőiparban összeségében több is a kiadás, mint az informatikai szektorban, egy informatikus mégis jobban meg van fizetve. Annak ellenére, hogy a kiadások az informatikai szektorban összeségében alacsonyabbak. Ez abból adódik, hogy az informatikai bizniszben nagyobb a hozzáadott érték. Magyarán, a termék, melyet az alkalmazott létrehoz, nagyobb értékkel bír.

volkswagen-slovakia
Kép: webnoviny.sk

Meghatározó tényező itt még az is, hogy az informatikusi munka magasabb képzettséget igényel, azaz ebben a szektorban kevesebb az elérhető munkaerő a munkapiacon.

A kritikusok érvelhetnének azzal, hogy nálunk a Volkswagenben alacsonyabbak a fizetések, mint a németországiban. Ennek azonban az az oka, hogy a németek a kevesebb hozzáadott értéket igénylő munkákat kiszorították olyan országokba, ahol az kevesebb kiadással jár.

A németeknél marad a magasabb hozzáadott-érték

Másrészt, az igényesebb munkákat meghagyták Németországban. Ennek ellenére fontos hangsúlyozni, hogy a szlovákiai Volgswagenben még mindig magasabb az átlagbér, mint a legmagasabb bérek Pozsony megyében.

Végülis tehát igaz, hogy a bérezési színvonal tekintetében még mindig a nyugati országok mögött vagyunk.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy míg ők fejlődtek, addig nálunk hosszú ideig szocializmus volt. Ennek ellenére javul nálunk a helyzet a szocializmus óta. Képzettebbek vagyunk, a termelékenység technológialag fejlettebb. Ennek következménye a munka árának növelése, tehát a bérek növekedése.

Martin Lindák, aktuality.sk

Fordítás: Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!