Pozsonyban már hozzászoktunk a horribilis albérletárakhoz, Budapest azonban egész barátságos árakkal bírt. Eddig. Pest belvárosában ugyanis idén már 40-60 százalékkal is akár többet kell fizetni, mint egy évvel korábban. Ennek több oka is van, mi most egyet veszünk alaposan górcső alá: az Airbnb-t. A világ egyik legsikeresebb startupját, az Uber mellett.

Dióhéjban összefoglalva: Brian Chesky fejéből pattant ki az ötlet, mikor 2008-ban nemzetközi design konferencia zajlott San Franciscoban. A város összes hotele tömve volt, ők pedig úgy határoztak a barátjával, hogy kiadnak egy szobát a lakásukban. Benyomtak három felfújható matracot egy szobába, és a szállástípust Airbed and Breakfast-nek nevezték el, az angolszász világban kedvelt bed and breakfest (panzió, reggelivel) nyomán. Így született az Airbnb.

Ma már világszerte több mint másfél millióan hirdetnek, s nemcsak egy-egy szobát, de egész lakást is kiadnak a kirándulóknak. A hotelpiac teljesen átalakul, ma már mindenkiből lehet vendéglátó egy-egy éjszakára. Az Airbnb nagy előnye, hogy egy-egy belvárosi szállás jóval olcsóbban jön ki, mint egy klasszikus hotel (pláne ha nagyobb társaság – 4-5 fő – utazik). Az egészre komoly iparág is épült, rengetegen azért vesznek vagy bérelnek belvárosi lakást, hogy airbnb-ztessenek benne később.

A magyar ingatlanpiac rákfenéje

Ez történt Pesten is. Tavaly decemberben még ezerötszáz körül volt az airbnb szállásokat kínálók szám, ez mára körülbelül hétezerre ugrott, és a szám folyamatosan növekszik. Lakáskiadással körülbelül évi 6-7 százalékos hozamot is el lehet érni a magyar fővárosban (persze igazán nagyot azok kaszálnak, akik korán ébredtek, és nem csak most ülnek fel a vonatra).

 hirdetes_810x300  

Az Airbnb jó eszköz, hogy az üresen álló ingatlant kiadhassák tualjdonosaik, bérlőik. A nagyüzemi Airbnb-zés azonban pont olyan a hoteleknek és panzióknak, mint a taxisoknak az Uber: mivel rájuk nem vonatkoznak a szigorú biztonsági és biztosítási előírások, nem kellenek hozzá engedélyek, szigorú ellenőrzések, ezért jóval olcsóbbak tudnak maradni. Ráadásul, egyes szakértők szerint a Airbnb-n keresztül kiadott budapesti lakás 80 százalékát feketén adják ki. Vagyis mégcsak adózni sem kell a jövedelemből. Több európai és amerikai városban éppen ezért tiltották be teljesen az Airbnb használatát, vagy legalábbis keményen szabályozzák és figyelik.

Mi a helyzet Pozsonyban?

A válalkozó kedvűek a szlovák fővárosban közel sem vannak olyan jó helyzetben mint Prágában, vagy Budapesten. Jelenleg kb. 250 airbnb-n hirdető lakás található Pozsonyban (összahasonlítva a pesti 7000-rel ez elég elenyésző szám. Prágában is ezer felett a kiadó lakások száma). A vállalkozó kedvűeknek még úgy is tűnhet, hogy megéri belevágni .

Az árak

Közel a reptérhez már napi 30 euróért a miénk lehet egy egész ház, benn a belvárosban 65-70 euró körül kezdődik a lakások napi ára. A szobák ennek a feléért mennek, de akkor számolni kell, hogy más utazókkal (vagy magával a tulajdonossal) is osztozkodnunk kell.

Tavaly a Hospodárske Noviny interjút készített egy már három éve aktívan airbnb-ző lakástulajdonossal, ő azt mondta, a három év alatt kb. háromszáz embert szállásolt el. Olyan népszerű lett az évek alatt, hogy már egy második lakást is vásárolt, és mindig abban lakik éppen, amelyik szabad. Az ő tapasztalatai szerint 20-as, 30-as párok, baráti társaságok, de 50-es utazgató nyugati házaspárok között is népszerű ez a fajta szállás. Egy-egy jobb hónapban megkeresi vele a kétszeresét annak, amit egy átlagos, hosszútávú kiadással keresne.

airbnb pozsony
Például ebben a 148 négyzetméteres pozsonyi belvárosi apartmanban már 32 euróért kaphatunk egy kétágyas szobát. (kép: airbnb.com)

Persze ez a pénz nem fut be magától a tulaj pénztárcájába. Rendszeres takarítás kell, foglalkozni a foglalásokkal, válaszolgatni az érdeklődők kérdéseire, törődni a weboldallal, felkészülni arra, hogy a szállásra akár éjfélkor is betoppanhat a vendég. És persze mindig becsúszhat egy-egy olyan csoport, akinek a látogatása „megviselheti“ a lakást.

A hatályos törvények szerint

Aki úgy dönt, ez lesz a mellék- vagy akár fő kereseti forrása, jó, ha mindent lepapíroz. Ehhez el kell menni az adóhivatalba, ahol kaphatunk egy adószámot (DIČ). A regisztráció akkor is kötelező, ha a bérleti díj egy cent. Ha nincs akkora bevétel, előfordulhat, hogy nem kell adóbevallást készíteni, de a regisztráció mindenképp kötelező. Ha a lakás a férj és feleség közös tulajdona, mindkettőnek kell a regisztráció. Adózni 500 euró éves jövedelem felett kell. Ha azt szeretnénk, hogy ez legyen a fő kereseti forrásunk, vállalkozói engedélyt kell kérvényeznünk inagtlankiadásra.

airbnb
Egy, a kiadó budapesti lakások közül. A paletta ágy és a természetes anyagok menők. (kép: airbnb.com)

Pozsony hátulütője, hogy túl kicsi és túlontúl kevésbé pezseg itt az élet ahhoz, hogy rendesen airbnb-zni lehessen. Össz-szlovák jelenség, hogy 2014-ben csökkent a turisták száma az országban (majdnem 200 ezerrel kevesebb külföldi jött Szlovákiába, mint 2013-ban, ez 11,7 százalékos csökkenést jelent) . Pozsonyba 12,8%-kal kevesebb turista érkezett tavaly, mint egy évvel korábban. Ha csak a külföldieket vesszük, még elszomorítóbb a helyzet: az ő számuk 14,4%-kal csökkent. Pozsony megyében átlagosan 2,2 éjszakát tölt el egy turista, egy külföldi pedig 1,8 éjszakát.

Kiváló kórképe ennek a jelenségnek a péntek és szombat esték a fővárosban, ahol (részeg) leány- vagy legénybúcsú-résztvevők köröznek a kocsmák közt. Jönnek, leisszák magukat a számukra még mindig olcsó városban, aztán hazamennek.

Airbnb-zni tehát elsősorban azoknak éri meg, akiknek a belvárosban, vagy annak közvetlen környezetében van szabad szobájuk/lakásuk. Az sem árt, ha dizájnos a lakás, a vendégek ugyanis sokkal jobban kedvelik az egyedi megoldásokat, modern vagy különleges díszítőelemeket, egyedi stílust.

Felejtsük el az uniformizált hotelszobákat, a paletta-ágy sokkal menőbb. Elnézve viszont a pozsonyi belvárosi lakások árait, és a turisták számát, nem valószínű, hogy nálunk is olyan bumm következik be, mint déli szomszédainknál.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!