Kelet-Európába csak a „szemetet” hozzák a nagyvállalatok, mégis többet fizetünk érte. A Hospodárske Noviny összehasonlító teszt alá vetette az Ausztriában és Pozsonyban vásárolt termékeket, az eredmény pedig önmagáért beszél.

Míg az osztrák élelmiszerek és drogériai termékek esetenként jóval olcsóbbak, minőségben mégis verik a Szlovákiában kaphatóakat. Míg az Ausztriában forgalmazott Coca Colát igazi cukorral édesítik, a határ másik oldalára csak glükózos-fruktózos szirup jut. De ugyanígy van ezzel még jópár termék.

Pizza és pizza közötti különbség

Hiába van ráírva a Ristorante pizza dobozára Szlovákiában, hogy Edizione Speciale, ha jóval kevesebb a feltéten a szalámi, mint az osztrák „normális“ pizzán. És folytathatnánk a sort akár a zsírtalanított Rama margarinnal is.

A szakember e mögött sima spórolást lát. Vagyis, szerinte a gyárak ,ha nyugat európai minőségben gyártanának, nem tudnák nyugati áron eladnia termékeiket. Így ehelyett az összetevőkön spórolnak, hogy az ár olcsóbb legyen. Az egészhez hozzájárul az is, hogy Ľubomír Drahovský, a Terno elemzője szerint a kelet-európaiak nem annyira igényesek a minőségre, mint nyugat-európai szomszédaik. Vagyis, a mi torkunkon könnyebben lenyomják a „szemetet”.

Viszont ha spórolni akarnak a gyártók, miért drágábbak mégis jóval a termékek?

 hirdetes_400x285  
11667326_10152873210626817_5107094341244584617_n
Egy kép, mely önmagáért beszél: ugyanazok a termékek, ám 15-ből 15 olcsóbb Ausztriában. Ha rajtunk még spórolnak is,  mi lehet az oka a hainburgi bevásárlóturizmusnak?

Gyengébb minőség, drágább termék

Többek között az alacsony élelmiszer adó miatt. Míg nálunk 20%-os adót kell fizetni az élelmiszerek után, nyugati szomszédainknál az adó  5%-tól kezdődik. Ami lássuk be,  nagy különbség, amin még Ficoék adócsökkentése sem nagyon segített.

A gazdák is olcsóbban jutnak hozzá az üzemanyaghoz mezőgazdasági gépeikbe. Az úgynevezett vörös diesel kedvezményes adóját a Radičová-kormány 2011-ben eltörölte, Fico pedig inkább a nyugdíjasokra és az ingyen vonatjegyekre költötte az államkassza pénzét. Ahelyett, hogy a mezőgazdászokat támogatta volna.

Óriási különbségek a mezőgazdaság támogatásában

És ha már mezőgazdaság: Szlovákiában magas a földterületek után elvezetett adó is. A gazdák feleannyi támogatást sem kapnak, mint osztrák kollégáik: Szlovákiában egy hektár mezőgazdasági területre 257 eurónyi támogatás jut, míg osztrák kollégáik egy hektár után 522 eurót kapnak.

A többi járulékról nem is beszélve, mellyel a szlovák kormányok szisztematikusan leépítik a mezőgazdaságot. Míg folyamatosan a gépjárműiparra összpontosítunk, amely olyan nagyvállalatok kezében van, melyek bármelyik pillanatban foghatják magukat és kiköltöztethetik az egész gyártást egy még olcsóbb munkaerővel bíró országba.

Ezek után nem is csoda, ha a Csallóközt, ami kivételesen jó minőségű termőföldjéről VOLT híres, sorra szántják fel, és építenek rá Barbie-negyedeket, sok-sok egyforma sorházzal.

A kérdés már csak az, előbb vagy utóbb fogjuk megbánni mindezt.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!