A szlovák gazdaság egyre inkább átmeneti piaccá válik, már ami a munkaerő hozzáállását illeti. Az eddig megszokott országokból származó munkaerő, melyekből Szlovákia az elmúlt tíz évben munkaerőt merített (főleg Lengyelország, Románia és Magyarország) egyre kevésbé valószínű, hogy az elkövetkező években is nálunk vállal majd munkát.

 

Minderről az Express People munkaerő közvetítő ügynökség igazgatója, Peter Dosedla beszélt.

 

További tényezők, melyek befolyásolják, hogy az illető Szlovákiában vállaljon munkát a következők: A lakhelytől való távolság, mely főleg a lengyel és magyarországi határmenti régiókat érinti, a családi és baráti, valamint a munkatársakkal való viszony.

 

 hirdetes_810x300  

Elmondása szerint a harmadik országból, az Unión kívülről származó munkaerő terén is érezhető a szlovákiai munkaerőpiac attraktivitásának visszaszorulása.

„Míg a lengyel és a román munkaerőpiac számára a szlovák gazdaság több mint 10 évig vonzó volt, úgy már a Szerbiából származó munkavállalók terén is a szlovákiai munkavállalás időszakának rövidülése érzékelhető. Legfeljebb öt, vagy ennél rövidebb időre vállalnak nálunk munkát, és csökken azok száma is, akik hozzánk érkeznek,”

 

– vázolta a helyzetet.

 

Az ukrajnai, grúz, vagy más balkáni országok munkaerőpiaca öt év távlatában még képesek elég utánpótlást kínálni, amennyiben hatékony és rugalmas munáltatói lehetőség lesz számukra Szlovákiában, magyarázta Dosedla.

A munkaerő közvetítő ügynökség kiadványa szerint a V4 országokban + Románia és Bulgária összesen 2,3 millió munkanélkülit tartottak nyilván, miközben a piacon munkaerőhiány van. A munkanélküliség az egyes országokban a következő:

Szlovákia (5,9 %), Csehország (3,9 %), Lengyelország (4,9 %), Magyarország (3,8 %), Románia (4,6 %), Bulgária (7,1 %).

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!