Júniusban párját ritkító gazdatüntetés volt az országban. A Slušné Slovensko-s megmozdulások mellett ez volt a legnagyobb tömegrendezvény a 89-es bársonyos forradalom óta.

 

Ami különösen értékes, hogy egyik fő mozgatórugói épp a magyar gazdák voltak. Csallóközi, csilizközi, zoboraljai, mátyusföldi, stb. tisztességes paraszt emberek, akiknek elegük lett abból, ahogy ez az ország bánik velük. Szlovákia éléskamrájából indult az egész megmozdulás, mely végül országos akcióvá nőtte ki magát.

 

 

 hirdetes_300x300  

Mi magunk kezdettől fogva ott voltunk a dolgok sűrűjében. A Körkép.sk nyomon követte a gazdák minden lépését, élő videókban, első kézből tájékoztattuk olvasóinkat a lényeges történésekről.

 

Fennállásunk egyik meghatározó időszaka volt ez.

 

A témávan kapcsolatos összes cikkünk itt.

 

És most, pénteken, 18.00 órától Gútán először egy asztalhoz ülnek a főszervezők. Magyarok és szlovákok, riporterek, szimpatizánsok és mindazok, akik elmondják majd az érdeklődőknek, miről is szólt a gazdatüntetés, mik a szlovákiai agrárium fő problémái, mit sikerült és mit nem sikerült elérnünk, valamint azt is, hogy mi várható még.

 

 

Meghívott vendégeink beszámolnak arról is, milyen volt traktorral bevonulni Andrej Kiska államfőhöz vagy a parlament elé, hogy viselkedett Andrej Danko házelnök a több mint két órás tárgyaláson, milyen volt Brüsszelből lóhalálában egyenesen a tüntetés helyszínére utazni, de főleg, mekkora erőt is jelentett és micsoda megbecsülés övezte a magyar és a szlovák gazdák országos összefogását.

 

A Körkép.sk meghívta a főszereplőket. Ott lesz Andrej Bán, Szlovákia első számú fotóriportere, aki a kelet-szlovákiai gazdák megpróbáltatásaira Pulitzer-díjat érő cikksorozatban először rámutatott. Vendégünk lesz Patrik Magdoško, aki a gazdatüntetés egyik, ha nem a fő arca volt. És főleg, itt lesznek maguk a magyar gazdák is. Gútáról, a Csilizközből, Zoboraljáról és máshonnan, akik bizonyították, hogy a magyar gerincre igenis lehet hagyatkozni, és a kézfogásnak és az adott szónak mindennél nagyobb ereje van. Az Élő Vidék Gazda Platform az elmúlt hónapokban berobbant a felvidéki magyar köztudatba, Pikáli Róbert, Molnár Zsolt, Both Árpád, Holocsi Zsuzsanna és mások szintén elfogadták a meghívásunkat.

 

Találkozzunk pénteken, augusztus 3-án Gútán. Érdemes lesz eljönni. Fb-esemény itt.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!