Újabb autógyárért szállhat ringbe Szlovákia, és a hírek szerint épp a BMW gyárért zajló versenyben alulmaradt Kassa mérkőzhet az üzemért. A Škoda cseh autógyár úgy határozott, hogy kihelyezi gyártása egy részét, mivel Csehországban nem talál elég munkaerőt.

 

Néhány hete írtunk róla, hogy a Škoda azt fontolgatja, kihelyezi gyártása egy részét Kelet-Európában, mert rekordmagas foglalkoztatottság mellett Csehországban egyszerűen nem találni munkaeerőt a szerződések teljesítéséhez. A legendás cseh autógyár több külföldi megrendelést visszamondott már, de még az EU-ból érkező megrendeléseket sem tudja teljesíteni, annak ellenére, hogy autógyártása néhány részlegét már a VW német üzemeibe szervezte ki. Ott voltak szabad kapacitások.

 

Az autóvásárlók várakozási ideje jelentősen megemelkedett, és a gyár úgy becsülte, ha nem találnak megoldást a jelenlegi helyzetre, 200 ezer ügyfelüket veszíthetik e. A legfrissebb hírek szerint a Volkswagen felügyelőtanácsa is rábólintott a tervekre, így elkezdődhet a verseny a régiók között. Szlovákiának így újabb esélye adódott, hogy autógyárat csábítson magához – sorban az ötödiket –, miután nemrég alulmaradt a BMW-ért zajló versenyben Debrecennel szemben.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák kormány valószínűleg ugyanazzal a kassai területtel pályázza meg a cseh üzem megszerzését, mint a BMW-nél.

 

Nagy baj van a Škodánál, nem tudja teljesíteni a megrendeléseket. Új gyárat építene külföldön

 

Van esély? 

 

Az Aktuality.sk által megkérdezett gazdasági szakértő, Martin Rybár szerint Kelet-Szlovákiának vannak adottságai, amelyek potenciális befutóvá teszik.

 

„Alapesetben a hely kiválasztásán szakemberek egy egész csapata dolgozik, akik számos dolgot vesznek figyelembe: a politikai és gazdasági stabilitást, a munkaerő árát és elérhetőségét, az infrastrukturális összeköttetéseket, és hasonlókat”

 

fogalmazott. Hozzátette, Szlovákia esetében a legnagyobb negatív tényező a szakképzett munkaerő hiánya.

 

Mások Szlovákia infrastrukturális összeköttetései miatt jósolnak nagy esélyeket Szlovákiának. Szerintük Kassáról ugyanolyan hatékonysággal elérhetők a nyugati piacok, mint Oroszország és Ukrajna. Itt jelentős szerepe lehet a tehervonat-közlekedésnek.

 

Hátrányok

 

A Škoda döntése láthatóan sokakat felvillanyozott, a közös dicsőségű egykori csehszlovák autógyár szlovákiai üzeme nyilván nagyot lendítene a keleti régiókon. Van azonban pár akadályozó tényező, amiről egyelőre kevés szó esik.

 

Munkerő tekintetében Kelet-Szlovákia számszerűleg jól áll, de kérdés, hogy a szabad munkaerőből mennyi szakképzett. Aztán ott van a munkások után fizetendő állami járulékok és adók nagysága, amely az egyike oka volt, hogy a BMW végül Debrecen fél terelődött.

 

Harmadszor, Szlovákia infrastrukturális kiépítettsége kelet felé enyhén szólva is hézagos, márpedig az új üzem teljes egészében a Mladá Bolelav-i gyár alá tartozna, így az inputanyag ellátás is onnan érkezne. Az időfaktor is problémás tényező.

 

Egyre nagyobb a kereslet a Škodák iránt. 400 ezer autóval növelnék a kapacitást

 

Gazdasági bizonytalansági tényezők

 

Nyilván ezeket a hiányosságokat a kormány majd nagylelkű adókedvezményekkel fogja kompenzálni. A kérdés csak az, hogy elegendő lesz-e. Ha Škoda azért költözteti ki a gyártását, mert nem győzi a termelést és már nagyon szorítja az idő, nehogy újabb ügyfeleket veszítsen el, aligha fog kockáztatni.

 

A kormány egyelőre mgé adós a tervezett, nem uniós állampolgárok szlovákiai munkavállalását megkönnyítő törvénnyel, és valószínűleg nem ártana csökkenteni a fizetésekre nehezedő járulékterheket (Szlovákiában a fizetés 40 százalékát veszi el az állam járulékok és adók formájában, ami az egyik legtöbb az EU-ban), és szinte biztos ígéretet kell tennie arra, hogy nem teszi kötelezővé a 13. és 14. fizetés intézményét.

 

Ráadásul erős ellenfelek vannak játékban Kassa mellett. Az elejétől kezdve szerepel a potenciális üzemtelepek között Törökország – rengeteg a szabad munkaerő – és Bulgária. Egy sajtóértesülések emlegették Magyarországot is. Törökország esetében a legfőbb hátráltató tényező, hogy nem az EU tagja.

 

Körkép.sk

Nyitókép: autoevolution.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!