Nyitókép: istock

 

Azt mondják, hogy a család az alap, s ez az, ami hiányzik nekik.

 

Dana Kardošová több mint húsz éve dolgozik ápolóként Ausztriában. 55 éves és jelenleg gyakorlati nővérnek tanul. Elképzelései között szerepel, hogy ha befejezi az iskolát, akkor hazatér. Ebben az esetben viszont csak olyan állandó munkaviszony jöhet szóba, ahol esténként a saját ágyában hajthatná nyugovóra a fejét.

 

 hirdetes_300x300  

Annak ellenére, hogy sokáig azt mondogatták, hogy az ápolói-gondozói munkát nagyon jól megfizetik külföldön, az ápolók elmondása szerint már ez a munkakör sem olyan attraktív, mint amilyen néhány évvel ezelőtt volt.

 

Mindezek ellenére továbbra is több mint 23 ezer nő utazik kéthetenként Ausztriába azért, hogy el tudja tartani a családját. Általában egész napokat dolgoznak, időseket, betegeket, egészségkárosodottakat gondoznak. Amellett, hogy a saját családjukat keveset látják, még egy csomó időt töltenek az utazással is.

 

Tíz nap alatt annyit kerestem Ausztriában, mint Szlovákiában egy hónap alatt“ – magyarázta Kardošová azt, hogy miért ment ki Ausztriába dolgozni.

 

Elmondása szerint nagyon sokat tanult azoktól az emberektől, akiket gondozott. Úgy véli, hogy a munka magában nem nehéz, ha az ember pszichikailag jól bírja, illetve jók az anyagi feltételek és a körülmények.

 

Elégedettek, de már hazajönnének

 

A megkérdezett ápolók több mint 60%-a elégedett az ausztriai munkájával, míg a 20%-uk nagyon elégedett. Mindez abból a felmérésből derült ki, amit a Szlovák Tudományos Akadémián belül Miloslav Bahna és Martina Sekulová végzett el. 2010-től figyelték az Ausztriában dolgozó szlovákiai ápolók történetét.

 

Annak ellenére, hogy az ápolók elégedettek az ausztriai állásukkal, egyik sem mérlegelné a hazatérését, ha egy jó munkalehetőséget kapna otthon.

 

A családnak együtt kellene lennie“ – mondja Anna Koprášová, aki körülbelül hat éve dolgozik Ausztriában. „Az ember otthon építget, fejlesztget, családja van, de az élete egy-kettő eltelik, ha utazik és fél évet külföldön van“ – állítja.

 

Az ápolónők átlagosan hat évet dolgoznak Ausztriában. Mindez egy 2016-os felmérésből derült ki, melynek során a kutatók 150 ápolónőtől gyűjtöttek be adatokat.

 

„Amikor észrevettem, hogy a bevételem alacsonyabb, mint a kiadásaim, a válás után pedig mindezt egyedül kellett megoldanom, akkor úgy döntöttem, hogy külföldön próbálok szerencsét“ – mondja Žaneta, aki szintén hat éve dolgozik Ausztriában. Elmondása szerint jól esik neki, ha segíthet a gyerekeken, a gyengébbeken vagy az időseken.

 

Žaneta a többi ápolóhoz hasonlóan szintén szeretne visszatérni Szlovákiába, hiszen az idős szüleinek is szüksége van a segítségre. Továbbra is szeretne ápolóként dolgozni, ám a 700 eurónál kevesebb fizetést nem engedheti meg magának.

 

A két ország közti különbségek lassan csökkenek, ugyanis az ápolók átlagos havi bére Ausztriában 840 euró tisztán. Mindemellett az osztrák kormány új határozata szerint januártól az Ausztriában dolgozó külföldi munkaerők nem fognak annyi családi pótlékot kapni, mint az osztrákok, holott a járulékaikat ők is Ausztriában fizetik. Újonnan az ország annyi családi pótlékot fizetne, mint amennyit otthon kapnának, s mindez nagyban hozzájárulhat az ápolói munka attraktivitásának csökkenéséhez.

 

Bátorság és önállóság

 

Mi kényszeríti a szlovákiai asszonyokat arra, hogy egy idegen családnál, idegen közegben maradjanak? S mit ad nekik a munkájuk? Önállóságot, áttekintést és bátorságot – egyeznek meg az ápolók, s mindezt a Bahna és Sekulová kutatása is megerősíti.

 

„Ha egy 50 év körüli munkanélküli asszony Ausztriába kerül és munkát kap, azt sikerélményt ad neki“ – magyarázza Bahna.

 

Az ember céltudatosabb lesz, nagyobb önállóságra tesz szert, illetve anyagilag függetlenné válik.

 

Az Ausztriában dolgozó ápolók életkora átlagosan 48 év, és több mint a fele férjnél van. Az Ausztriában ápolóként tevékenykedő fiatalok száma azonban már egyre kevesebb.

 

A fiatal nők számára nem jelent motivációt külföldre menni dolgozni azért, hogy talán száz euróval többet kapjanak és állandóan utazzanak. Főleg akkor ha kisgyermekes családjuk van“ – magyarázza Kardošová.

 

A kutatók szerint az ápolói munkát nagyon gyakran az olyan másodrendű munkák közé sorolják a munkaerőpiacon, amelyik nem kínál sem stabilitást, sem előrelépést. A kutatók ezért azt is megfigyelték, hogy mi történik azokkal a nőkkel, akik visszatérnek ausztriai ápolói állásukból.

 

A felmérésből kiderült, hogy a sokéves ausztriai tapasztaltok ellenére sokkal alacsonyabb presztízsű munkákat találtak“ – írják az elemzésben.

 

A felmérés szerint az Ausztriából hazatért ápolók több mint felének nem okoz problémát elhelyezkedni, 28,7%-uk egyenesen nyugdíjba megy, míg a 12%-uk munka nélkül marad.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!