A BMW-gyársikertelen megszerzése után továbbra is lóg a levegőben a kelet-szlovákiai megaberuházó kérdése. A Hospodárske Noviny pénteki cikke szerint a Kassa melletti, enyickei (Haniska) ipari park építési előkészületei folytatódnak, így, még ha nem is lehet tudni, milyen üzem kerül majd oda, biztos, hogy nagy projektről lehet szó.

 

A hozzáférhető tervdokumentáció szerint,amit jelenleg a Környezetvédelmi Minisztérium vizsgál – az ipari parkban a jövőben évi 300 ezer gépjárművet gyártanának le és 3000 embernek adnának munkát. Maga az ipari park 2021-ben készülne el, teljes területe 900 hektár, öt falu kataszterében, köztük van Enyicke, ahonnan a nevét is kapta. Egyelőre azt sem tudni, milyen hatással lesz a létesítmény a falvak életére.

 

Az energiaellátás is fontos kérdés. Egyelőre azt sem zárták ki, hogy az ipari park saját energiaellátás helyett csatlakozik más üzemek hálózatához. A kulisszák mögött a Kosit és a U. S. Steel vállalatokat is emlegetik.

 

 hirdetes_810x300  

Miroslav Balog: Miért nem Kelet-Szlovákiát választotta a BMW?

 

Nagy volumen, nagy hozzáadott érték

 

Az InvEast névre keresztelt projekt tervezői a beruházást két fázisra osztották. Az elsőben az ipari parkban óránként 30 autót gyártanak majd le, ami éves viszonylatban 150 ezer gépkocsit jelent. A második fázis opcióként szerepel, és ez már óránként 60 gyártósorról legördülő autót jelentene éves szinten 300 ezer gépkocsival.

 

Az InvEast egyébként száz százalékban állami tulajdonban van, a gazdasági tárca alapította épp a beruházás céljából. A kormány még tavaly áprilisban fogadta el a megépítéséről szóló határozatot és kiemelt jelentőségű, közérdekű beruházásnak minősítette. A gazdasági tárca azonban arra figyelmeztet, hogy a tervezet egyelőre csak előkészítési fázisban van, nem biztus, hogy megvalósul.

 

Zhi Dou, Linglong vagy Škoda?

 

Az is kérdéses, hogy milyen vállalat foglalhatja majd el a létesítményt. A gazdasági minisztérium csak azt ismerte el, hogy már tárgyalásokat folytatnak a beruházókkal, arról azonban hallgat, hogy kivel. A HN kérdésére Kassamindszent (Valaliky) polgármestere, Štefan Petrík már korábban jelezte, hogy a polgármestereknek adott információk szerint egy nagyobb volumentű és hozzáadott értékű gyártóüzemről lesz szó, amelyhez a főiskolák is kapcsolódnának. Az azonban ismeretei szerint nem hangzott  el, hogy autógyártóról lenne szó.

 

A BMW gyáráért folytatott sikertelen verseny után egy ideig még a kínai Zhi Dou elektromos autó gyártóról, amely Közép-Kelet-Európában keles telephelyet, és már a kiválasztási folyamat finisében jár. Emlegették még a szintén kínai Linglong abroncsgyártót, amely azonban a hírek szerint Szerbia felé kacsingat. Korábban spekuláció szintjén felmerült a Škoda autógyár is, amely a hazai munkaerőhiány miatt keletebben keres új telephelyet, hogy teljesíteni tudja a megrendeléseket.

 

A BMW után Kassa újra játékban: a Škoda külföldön hozna létre autógyárat

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!