Nyitókép: asia.nikkei.com

 

A francia kormány értesítette Tokiót, hogy a Renault és a Nissan Motor kölcsönös integrációját fogja megcélozni. Ezzel tovább nő a feszültség a részben francia állami tulajdonban lévő autógyár és a japán Nissan között – írja a Nikkei Asian Review.

 

Nemrég japán kezdeményezésre hűtlen kezelés és sikkasztás vádjával letartóztatták a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség vezérigazgatóját, Carlos Ghosn-t. A lépésre sokak szerint azért került sor, mert Tokió így akarta megakadályozni, hogy a franciák túlzott befolyást szerezzenek a Nissan felett. Ghosn már régóta a két vállalat fúziója mellett kardoskodott.

 

Így sem egyszerű a helyzet. A szövetségkötés értelmében mindkét cég jelen van a másik igazgatótanácsában, és szavazati joggal bír. A Renaultnak 43,4 százalékos tulajdonrésze van a Nissanban, míg a Nissan csak 15 százalékos részesedéssel bír a Reanultban. Ugyanakkor a Renault főrészvényese a francia állam 15 százalékkal – amit okosan úgy foglaltak szerződésbe, hogy 15 százalékkal 30 százalékos szavazati joga van.

 hirdetes_810x300  

 

Ezt nem hagyják szó nélkül a japánok

 

Egy delegáció, élén a francia kormány által kinevezett Martin Vial Renault-igazgatóval nemrég Japánba látogatott, hogy meggyőzze a Nissan vezetőit az integrációról – a terhes emlékezetű fúzió kifejezést ezúttal nem említették. A küldöttség többek között kijelentette, hogy a Renault kívánja megnevezni a Nissan új vezérigazgatóját, aki elfoglalhatja az előzetes letartóztatásban lévő Ghosn helyét. Egy korábbi szerződés ugyanis jogot ad a francia autógyárnak, hogy ő nevezze ki a Nissan topmenedzsereit.

 

Ha francia támogatottságú személy foglalja el a vézerigazgatói széket a Nissanban, az valószínűleg keményebb hangvételű tárgyalásokat fog eredményezni a két autógyár között.

 

Hol vannak a franciák a japán munkásokhoz..?

 

A japánoknak nyilván nem sok kedvük van a franciákkal közösködni. A szövetség már eddig is többe került a Nissannak, mint a Reanultnak. Mivel a francia autógyárban az állam a főrészvényes, nem engedte csökkenteni a foglalkoztatottak számát, ami önmagában nem lenne probléma, ha a francia munkások nem termelnének feleannyi értéket, mint japán kollégáik. Ez a japán cégvezetők számára azt jelenti, hogy a Renault az ő kárukra nagylelkű a munkásaival.

 

A franciák persze nem csak az alkalmazottaikat féltik, hanem hozzáférést akarnak a Nissan kutatásfejlesztési projektjeihez is. Hogy pontosan miről van szó, azt egyelőre nehéz megmondani, de elég, ha arra gondolunk, hogy a Nissan jár legelöl az elektromosautók, akkumulátorok és az e-mobilitáshoz szükséges infrastruktúra-fejlesztés területén. Már pedig a hanyatlásnak induló autóipart épp ez mentheti meg a részleges összeomlástól.

 

És persze, az ott van a pakliban, hogy a Nissan, a kistestvér Mitsubishi és a Renault egyesülésével hivatalosan is létrejönne a világ legnagyobb autógyártó konszernje, amely a legyártott gépkocsik számát illetően maga mögé utasítaná a VolksWagen Groupot is.

 

További részletek és előzmények alábbi cikkünkben:

 

Állítottak a gyújtásán: A Nissan felborította Macron autóipari hódító terveit

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!