Kelet-Szlovákia kétszer is kihagyta a ziccert. Az előrejelzett stratégiai fontosságú megainvesztíció, a kassai BMW üzem végül nem valósul meg, az autógyár inkább a magyarországi Debrecent választotta. De nem valósul meg a kínai Linglong abroncsgyár beruházása sem, ami Szerbiában talált otthonra végül.

 

Érthető hogy a BMW-nek tökéletesen működő beszállítói hálózatra van szükségük Just-in-time rendszerben működve („éppen időben” logisztikai rendszer, amely esetében nincs raktárkészlete a gyárnak, épp ezért nagyon kiszolgáltatott a beszállítóknak. ebben a rendszerben a szállítmányok késése megengedhetetlen, a fuvarozókat kőkemény kötbérekkel sújtják késedelem esetén – a szerk. megj.). (…)

 

Jelentős foglalkoztatottság kötődik Kassán az információs technológiákhoz és a kohászathoz, amelyek egyben a régió specializáltságát is meghatározzák. (…) Ám a jól képzett IT-szakemberek nem azok, akikre egy autógyárnak szüksége lenne.

 

 hirdetes_300x300  

Jelentős foglalkoztatottságot biztosít a U.S. Steel is, amely rengeteg szabad munkaerőt szív fel. A BMW azon döntése mögött, hogy nem Kassán tervezte az üzemet létrehozni azt is jelezheti számunkra, hogy a U.S. Steel helyzete stabilizálódni kezd. (…)

 

A szabad munkaerő elérhetősége a régióban korlátozott, az elméletileg jelentős potenciállal rendelkező környező járások ellenére is. Megfelelő munkaerőből a régióban hiány van (vagy képzettségük vagy motivációjuk nincs). Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az összes nagyobb munkáltató munkaerőhiányra panaszkodik, főleg az autógyárak Nyugat-Szlovákiában. Így a BMW számára a megfelelő munkaerő allokálása (beszerzése) korlátozott lett volna.

 

Ráadásul, ha a BMW Kelet-Szlovákia mellett döntött volna, magának kellett volna kiépítenie a feltételeket, hogy hazacsábítsa az ország más részeibe távozó munkaerőt a régióba, ami azt jelentette volna, hogy „háborút” indított volna a szabad munkásokért a többi autógyárral szemben. Nagy lehetőséget jelenthetett volna Ukrajna és az ukrán munkavállalók, ám ők az igen szigorú vízumfeltételek hatálya alá estek.

 

A BMW szempontjából tehát logikus lépés volt Magyarország keleti felét választani, közel a román határhoz. Ebben a régióban rendkívül nagy potenciál rejlik épp a román határ közelsége miatt, amely mögött jelentős számú magyar kisebbség él, akik esetében nem állnak fenn nyelvi korlátok a magyarországi üzemen belül. (…)

 

Hospodárske Noviny, Miroslav Balog: Prečo na východ neprišla automobilka BMW?

Nyitókép: index.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!