Szlovákiára lecsapott a rendkívüli hideg levegő és vele együtt megérkezett a fagy is. Az ország egyes részein éjjel -20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet. Rekord hideget mértek a Lomnici-csúcson is, ahol éjszaka -27,2 fokig csökkent a hőmérséklet. A Magas-Tátra legismertebb oromán 1951 óta nem mértek ilyen hideget.

 

A kemény fagyok tovább folytatódnak

 

Idén Teplicska lakói (Liptovská Teplička) is a leghidegebb reggelre ébredhettek, hiszen a hőmérő -23,4 Celsius-fokot mutatott. Az ország délnyugati részén valamivel enyhébb volta az éjszaka és a reggel, de átlagosan itt -10 fokot mértek.

 

 hirdetes_300x300  

Az arktikus levegő tovább áramlik Szlovákia felé, így a fagyok nemcsak folytatódnak, de erősebbek is lesznek. -25 fokos hőmérsékletre lehet számítani Szepes, Árva, Liptó és a Felső-Garammente vidékén – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet a Facebook-oldalán.

 

„1000 méteres tengerszint feletti magasságig a leghidegebbet, -23,4 Celsius-fokot Teplicskán mérték. Az 1000 méteres tengerszint feletti magasságig húzódó területeken idén ez volt a legalacsonyabb hőmérséklet“

 

– mondták a meteorológusok.

 

A Lomnici-csúcson éjszaka -27,2 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. „Ez az érték az adott dátumra való tekintettel rekord alacsony hőmérsékletnek számít. 1951-től számítva február 24-én és 25-én még sosem mértek ilyen hideget a Lomnici-csúcson“ – informált az Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

 

V nedeľu ráno (25.2.2018) v Liptovskej Tepličke -23,4°C a rekordne chladný 25.február na Lomnickom štítePočas…

Gepostet von Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) am Sonntag, 25. Februar 2018

 

Az ország délnyugati részére is lecsapott a hideg

 

Az ország délnyugati részén ugyan enyhébb fagyok voltak, de ezen a vidéken már ezek az értékek is rendkívül alacsonynak számítanak. „Délnyugaton az erős szél mellett -10 és -12 fokot mértek. Ezek az értékek sok helyen az idei tél legalacsonyabb értékeinek bizonyultak. Az ország ezen részén a -10 fokos és az ettől alacsonyabb hőmérsékletek idén télen egészen tegnap éjszakáig hiányoztak“ – jelentették a meteorológusok.

 

A rendkívüli hideg és a fagyok egészen március elejéig kitolódnak. A meteorológusok 1000 méter feletti tengerszint feletti magasságig március 1-jéig súlyosabb fagyokat és hőmérséklet-csökkenéseket várnak a mostaniaknál. Az is valószínű, hogy az elkövetkezendő éjszakákon a Szepesben, Árván, Liptón és a Felső-Garammentén a hőmérséklet -25 Celsius foki fog süllyedni.

 

Na pocit veľmi chladno v oblastiach so silným vetrom a mrazomPocitová teplota je fiktívna teplota, ktorá v sebe zahŕňa…

Gepostet von Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) am Sonntag, 25. Februar 2018

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Nový Čas

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!